CITES-puulajit

AJANKOHTAISta

EU:n uusi lajiliiteasetus on voimassa 4.2.2017 lähtien.

CITES-sopimuksen lupasääntelyn piiriin on otettu huomattava määrä uusia kansainvälisesti kaupan olevia puulajeja. Sääntely vaikuttaa näiden lajien tuontiin EU:n ulkopuolelta ja vientiin EU:sta ulos, mutta myös EU:n sisämarkkinatoimintaan. Sääntely koskee sekä käsittelemätöntä puutavaraa että valmiita tuotteita.

Varmista ennen tuontia oletko tuomassa CITES-sääntelyn alaista luvanvaraista puulajia

Monet kaupallisesti käytettävistä trooppisista puulajeista ovat nykyään uhanalaisia liiallisten hakkuiden seurauksena. Tästä johtuen uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien kansainvälistä kauppaa sääntelevän CITES-yleissopimuksen ja sitä toimeenpanevien EU-asetusten piiriin on lueteltu kymmeniä puulajeja.

EU:n CITES-lainsäädännön alaisten puulajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat säännöt kuin kaikkiin tämän lainsäädännön alaisiin kasvilajeihin. 

Suosittelemme tutustumaan ensin sivuun Kasvit ja CITES  ja sen jälkeen perehtymään alla olevaan puulajeja koskevaan lisätietoon.

Sääntelyn alaiset puulajit

CITES-sääntelyn alaisiin puulajeihin luetellaan mm. mahonki-, sypressi-, palisanteri-, araukaria- ja setrilajeja. Sääntelyn alaisista puulajeista saadaan esim. tukkipuuta, vaneria, sahatavaraa, perinteisiä lääkeaineita sekä tuoksuvia öljyjä ja niistä rakennetaan soittimia, matkamuistoja ja huonekaluja. 

Usean CITES-puulajin kohdalla vain tietynlaiset tuotteet (esim. tukkipuu, sahatavara, vaneri ja jousisoittimien viimeistelemättömät jousiaihiot) kuuluvat sääntelyn piiriin. Tämän voi tarkistaa EU:n lajiliitteistä tai SYKEn CITES-puulajitaulukosta.

Alla olevassa taulukossa on lueteltu EU:n lajiliiteasetukseen kuuluvia, CITES-sääntelyn alaisia puulajeja. Alla oleva taulukko ei ole aina täysin ajan tasalla, joten kannattaa tarkistaa myös viralliset dokumentit eli EU:n lajiliiteasetus ja EU:n tuontikieltoasetus. Lajin luvanvaraisuuden voi myös varmistaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Miten tunnistaa sääntelyn alainen trooppinen puulaji?

Sääntelyn alaisten puulajien tunnistaminen voi olla hankalaa, koska useille puulajeille on useita nimiä ja samaa nimeä käytetään useasta eri lajista. Siksi on selvitettävä lajin kaksiosainen tieteellinen nimi. Esimerkiksi amerikanmahonki-nimitystä käytetään useasta eri puulajista. Amerikanaitomahongin "Big leaf mahogany" tieteellinen nimi on (Swietenia macrophylla), kun taas "American mahogany", joka on suomeksi karibianaitomahonki, tieteellinen nimi on (Swietenia mahagoni). Lajinmääritykseen saa apua mm. englanninkielisiltä CITES-puulajien tunnistussivuilta.

Ennen kuin tuot kaupallisesti puutavaraa tai siitä valmistetuja tuotteita varmista myös EU:n puutavara-asetuksen (EUTR) vaatimukset

EU:n puutavara-asetus kieltää laittoman puun käytön. Ota yhteyttä Ruokavirastoon,  joka vastaa EU:n puutavara-asetuksen toimeenpanosta.

Lisätietoja

Harry Helmisaari, Marja Pylvänäinen ja Stella From, sähköposti: cites@ymparisto.fi, puh 0295 251 000 (vaihde).

Julkaistu 3.7.2013 klo 9.47, päivitetty 25.2.2019 klo 15.36