Vesitilanne ja ennusteet

Vedenkorkeus verrattuna ajankohdan keskimääräiseen

Vedenkorkeus

Länsi-Suomessa vedenpinnat ajankohdan tavanomaista korkeammalla (Tulvakeskus 28.1.2015)

Vedenpinnat ovat Länsi-Suomessa ja paikoin Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hieman tavanomaista korkeammalla. Lähipäivinä Etelä-Pohjanmaan ja Etelä-Suomen jokien virtaamat saattavat kasvaa hivenen sään lauhtumisen myötä.

Lisää

Meriveden korkeus:

Etelä-Suomessa vähän lunta, pohjoisessa suurten hallien kattoja tarkkailtava (27.1.2015)

Lumikuorma on viime päivinä kasvanut vähän lähes koko maassa. Lunta on nyt Iistä Ilomantsiin kulkevan linjan pohjoispuolella pääosin 80–120 kg/m2 ja eteläpuolella Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Etelä-Karjalaan asti 40–80 kg/m2. Näiltä alueilta lounaisrannikolle päin mentäessä lumimäärä pienenee vähitellen lähelle nollaa.

Suurten hallien kattorakenteita on tarkkailtava pohjoisessa. Aiempina vuosina suurissa halleissa piilevät rakennevirheet alkoivat ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Lisää

Jäät yhä melko ohuita Etelä- ja Keski-Suomessa (21.1.2015)

Jäänpaksuus on monilla Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla vain 20–25 senttiä eli alle ajankohdan keskiarvojen. Kainuunkin havaintopaikoilla jäätä on vain noin 30 cm eli hieman tavanomaista vähemmän. Lapissa jäänpaksuudet ovat ajankohdan keskiarvojen tuntumassa, yleisesti välillä 40–50 cm.

Etelässä lauhat säät ovat paikoin jopa ohentaneet jääpeitettä. Maan keskiosan järvillä on runsaasti lunta, mikä hidastaa teräsjään kasvua. Jään kantavuutta vähentää Keski-Suomessa myös se, että huomattava osa jääpeitteestä on lumesta ja vedestä muodostunutta kohvajäätä. Henkilöautoilla liikkuminen on vaarallista Etelä- ja Keski-Suomen jäillä. Lisää

Lisätietoa

Julkaistu 27.1.2015 klo 13.20, päivitetty 28.1.2015 klo 11.12