Vesitilanne ja ennusteet

Vedenkorkeus verrattuna ajankohdan keskimääräiseen

Vedenkorkeus

Lounais-Suomessa menossa kevättulva (Tulvakeskus 3.3.2015)

Lauhasta säästä johtuva lumien sulaminen ja vesisateet kasvattavat virtaamia etelärannikolla ja länsirannikolla. Lounais-Suomen joissa hyvin pieneksi jäävä lumitulva on huipussaan alkuviikosta mikäli sää ennustetusti viilenee viikonlopun jälkeen.

Lisää

Meriveden korkeus:

Lauhat säät sulattavat lumia, pohjoisessa lunta reilusti (3.3.2015)

Lauhat säät ovat sulattaneet lumia reilusti maan etelä- ja keskiosissa. Maaston keskimääräinen lumikuorma on tällä hetkellä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa sekä Lapin lounaisosissa yleisesti 150–200 kg/m2 mutta paikoitellen vähän enemmänkin. Muualla Oulu–Joensuu-linjan pohjoispuolella lunta on enimmäkseen 100–150 kg/m2, maan keskiosissa 50–100 k/m2.

Suurten hallien kattorakenteita on tarkkailtava maan keski- ja pohjoisosissa. Aiempina vuosina suurissa halleissa piilevät rakennevirheet alkoivat ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n tuntumaan. Omakoti-, pari- ja rivitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Lisää

Järvijäät alkoivat sulaa etelässä helmikuun lopulla, pohjoisessa vielä talvisia lukemia (3.3.2015)

Helmikuun lopussa maan eteläosassa mitattiin noin 30 sentin jäänpaksuuksia, keskiosassa pääosin 30–45 cm ja pohjoisosassa 45–60 cm. Kilpisjärvellä jäätä oli kuitenkin selvästi enemmän. Maan etelä- ja keskiosassa poikkeamat ajankohdan keskiarvoon olivat kuukauden lopussa 5–15 cm. Pohjoisessa jäänpaksuudet ovat enimmäkseen lähellä ajankohdan keskiarvoa, mutta paikoin myös siellä on mitattu selvästi tavanomaista ohuempia lukemia.

Kohvan ja teräsjään suhteellisessa määrässä on suuria alueellisia vaihteluja, eikä kokonaisjäänpaksuuden perusteella tule tuudittautua kestävän jään oletukseen. Jokijäät ovat heikkoja koko maassa ja sulaneet etelässä monin paikoin jo kokonaan. Jokijäillä ei ole syytä enää liikkua ja myös järvijäitä on varottava maan eteläosassa. Lisää

Lisätietoa

Julkaistu 3.3.2015 klo 11.54, päivitetty 4.3.2015 klo 10.38