Vesitilanne ja ennusteet

Valunta

Valunta

Selite

 

 

Järvet paikoin normaalia korkeammalla Lapissa ja Järvi-Suomessa   (Tulvakeskus 29.7.)

Sateinen heinäkuu on hidastanut luonnontilaisten järvien laskua ja paikoin myös nostanut järvien vedenkorkeuksia. Järvien pinnat ovat ajankohdan keskitasoa korkeammalla Pohjanmaalla, Lapissa ja Järvi-Suomessa. Lapissa loppuviikon sateet nostavat Inarijärven vedenkorkeutta ja jokien virtaamia hieman, muualla Suomessa jokien virtaamat pysyvät kesälle tavanomaisissa pienissä lukemissa. 

Lisää

Meriveden korkeus:

Järvivedet lämpenemässä maan etelä- ja keskiosassa, Lapissa vedet nyt poikkeuksellisen lämpimiä (25.7.2016)

Viime päivien helteet ovat nostaneet Lapissa veden lämpötilat ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeiksi. Jaakonpäivänä Lapissa mitattiin Kilpisjärveä lukuun ottamatta 3–5 astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia lukemia. Järvivesien lämpötilat ovat tänään 25. heinäkuuta suurimmassa osassa maata 18–22 astetta. Kilpisjärvellä jäätiin alle 11 asteeseen. Oijärvellä Pohjois-Pohjanmaalla mitattiin päivän korkein lukema (23,6 C), joka on samalla tämän kesän toistaiseksi korkein lukema. Inarijärvellä mitattiin tänään kaikkien aikojen korkein Jaakonpäivän lukema kyseisellä havaintopaikalla (20,8 C). Myös muualla Lapissa tämän päivän lukemat ovat poikkeuksellisen korkeita. Lähipäivinä vedet jäähtyvät Lapissa helteiden väistymisen myötä.

Tämän viikon helteiden myötä on odotettavissa että vedet lämpenevät maan etelä- ja keskiosassa nykyisistä lukemista ainakin parilla asteella. Jaakon kylmä kivi jäänee siis tänäkin vuonna heittämättä maan etelä- ja keskiosassa. Lisää

Lisätietoa

 
Julkaistu 1.7.2016 klo 11.10, päivitetty 29.7.2016 klo 10.09