Hyppää pääsisältöön

Sakatin monimetalliesiintymän kaivoshanke, Sodankylä

Anglo American -konserniin kuuluva AA Sakatti Mining Oy suunnittelee Sakatin monimetalliesiintymän hyödyntämistä. Malmin louhintamäärä on noin 1,25-2,2 miljoonaa tonnia vuodessa. Kaivoksen toiminta-aika on noin 20 vuotta. Päätuotteita ovat erilliset kupari- ja nikkelirikasteet. Hankealue sijaitsee Sodankylän kunnassa noin 15 km kuntakeskuksesta koilliseen Kitisen itäpuolella. Sakatin esiintymä sijoittuu Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen ja soidensuojelualueen (Viiankiaapa) länsilaidalle. Pääesiintymä ja satelliittiesiintymä NE sijaitsevat syvällä kalliossa Viiankiaavan alapuolella.
Hankkeen tila
Tila: Vireillä
Alueet: Sodankylä
Aihealue: Metallimalmien ja muiden kaivoskivennäisten louhinta, rikastaminen ja käsittely

Hankkeen kuvaus

AA Sakatti Mining Oy (Anglo American Plc:n tytäryhtiö) suunnittelee Sakatin monimetalliesiintymän malmivarojen hyödyntämistä. Hankealue sijaitsee Sodankylän kunnassa noin 15 km kuntakeskuksesta koilliseen Kemijoen vesistöalueeseen kuuluvan Kitisen jokivarressa. Sakatin esiintymä sijoittuu Natura 2000 -verkostoon kuuluvalle ja soidensuojeluohjelmalla suojellun Viiankiaavan suon länsilaidalle. Pääesiintymä sijaitsee maan alla Natura-alueen alapuolella.

Monimetalliesiintymän nyt tunnetut mineraalivarannot ovat noin 44,4 miljoonaa tonnia. Yhtiön suunnitelmissa on aloittaa malmin louhinta 3500–6500 t/vrk (1,25–1,75 milj. t/v) kapasiteetilla, joka takaa kaivoksen elinkaareksi nyt tunnetuilla mineraalivarannoilla yli 20 vuotta. Louhinta tullaan toteuttamaan maanalaisena kaivoksena. Kaivoksen päätuotteena tulevat olemaan kuparirikaste ja nikkelirikaste, joita tuotetaan yhteensä keskimäärin noin 250 000 t/v (150 000–450 000t/v). Mineraalien rikastus tapahtuu vaahdotusprosessilla kemikaalien avulla. Kaivokselta kuljetetaan rikastetta jatkojalostettavaksi joko Harjavaltaan, Ruotsin Rönnskäriin tai Rotterdamin sataman kautta eteenpäin. Rikasteet kuljetetaan maanteitse Perämeren satamiin tai suoraan asianomaisille sulatoille. Rikastekuljetukset maanteitse voivat suuntautua myös Rovaniemen ja Kemijärven välille junaterminaaliin tai Kemin junaterminaaliin.

Hankealueelle sijoitettavia toimintoja ovat maanalaisen kaivoksen sisäänkäynti- ja rikastamoalueet, sivukiven, malmin ja pintamaiden välivarastointialueet, läjitysalue rikastushiekalle, tiestöt, putkistot, sähkölinjat, vesienhallinta- ja käsittelyrakenteet, pastalaitos, lämpölaitos, kemikaalien ja räjähdysaineiden varastot, saniteettijätevedenpuhdistamo sekä varikot. Kaivoksen kuivanapitovedet sekä ylimääräiset prosessivedet puretaan käsittelyn jälkeen Kitiseen. Myös raakaveden otto tapahtuu Kitisestä. Kaivokselle rakennetaan voimajohto ja siltayhteys Kitisen yli.

 

Arviointiohjelma

 

YVA- menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja:

•    Vaihtoehto 0 (VE0): Sakatin monimetalliesiintymän kaivoshanketta ei toteuteta

•    Vaihtoehto (VE1): Sakatin pääesiintymä ja siitä koilliseen oleva satelliittimalmio louhitaan maanalaisena kaivoksena. Rikastamo, kaivoksen sisäänkäynti ja rikastushiekka-alue oheistoimintoineen sijoitetaan Kuusivaaran alueelle.

•    Vaihtoehto (VE2): Sakatin pääesiintymä ja siitä koilliseen oleva satelliittimalmio louhitaan maanalaisena kaivoksena. Kaivoksen sisäänkäynti sijoittuu Viiankiaavan ja Kitisen väliselle alueelle (pohjoisemmaksi kuin VE1). Rikastamo ja rikastushiekka-alue oheistoimintoineen sijoitetaan Kuusivaaran alueelle.

•    Vaihtoehto (VE3): Sakatin pääesiintymä ja siitä koilliseen oleva satelliittimalmio louhitaan maanalaisena kaivoksena. Kaivoksen sisäänkäynti sijoittuu Viiankiaavan ja Kitisen väliselle alueelle (pohjoisemmaksi kuin VE2). Rikastamo ja rikastushiekka-alue oheistoimintoineen sijoitetaan Kuusivaaran alueelle.

Tehdasalueelle on kaksi sijaintipaikkavaihtoehtoa. Rikastushiekan sijoittamiselle on Kuusivaaran alueella kolme sijaintivaihtoehtoa ja useampia vaihtoehtoisia ratkaisuja läjitystavaksi. Sivukiven läjitysalueelle on alkuvaiheessa tunnistettu kolme mahdollista sijaintia. Kaivoksen kuivanapitovesien pumppaukseen on neljä mahdollista kohtaa Kitisessä. Prosessiveden ottoon ja purkuun joessa on tunnistettu kaksi sijaintivaihtoehtoa. Veden otto ja purku tapahtuu Kelukosken ja Matarakosken voimalaitospatojen välisellä alueella. 110 kV:n voimajohto kaivosalueelle rakennetaan joko Kelukosken tai Matarakosken voimalaitokselta. Uusi silta Kitisen ylitse rakennetaan joko Kelukosken eteläpuolelle tai Sattasen kylän pohjoispuolelle.

Arviointiselostus

YVA-selostuksessa tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja. Myös joissakin muissa asioissa on vaihtoehtoja. Toteutettava vaihtoehto voi olla yhdistelmä arvioiduista vaihtoehdoista.

Vaihtoehto 0: Kaivoshanketta ei toteuteta

Vaihtoehto 1: Kaivoksen sisäänkäynti on Kuusivaaran tehdasalueella. Pastalaitos rakennetaan maanalaiseen kaivokseen. Malmi nostetaan maan päälle hihnakuljettimella suoravinotunnelissa ja lyhyen matkan maan päällä välivarastoalueelle.

a)    Suoravinotunneli sijaitsee valtaosin Viiankiaavan länsipuolella, esiintymän lähellä Viiankiaavan alapuolella.
b)    Suoravinotunneli sijaitsee Viiankiaavan alapuolella.

Vaihtoehto 2: Kaivoksen sisäänkäynti on Pahanlaaksonmaalla. Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan eteläosaan. Kuusivaaran tehdasalueen ja Pahanlaaksonmaan välille rakennetaan huoltotieyhteys. Malmi siirretään huoltotien yhteyteen sijoitettavalla koteloidulla hihnakuljettimella Kuusivaaran tehdasalueen välivarastolle.

a) Kulkuyhteys kaivokseen spiraalivinotunnelin kautta. Malmi nostetaan maan päälle pystykuilun kautta kuilunostimella. Nostotorni rakennetaan Pahanlaaksonmaan eteläosaan.
b) Malmi nostetaan maan päälle hihnakuljettimella mutkavinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys.  

Vaihtoehto 3: Kaivoksen sisäänkäynti on Pahanlaaksonmaalla pohjoisempana kuin VE2:ssa. Huoltotieyhteys ja malmin siirto Kuusivaaraan kuten vaihtoehdossa 2.  

a) Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan eteläosaan. Kulkuyhteys kaivokseen spiraalivinotunnelin kautta. Malmi nostetaan maan päälle pystykuilun kautta kuilunostimella. Nostotorni rakennetaan Pahamaanlaakson eteläosaan.
b) Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan pohjoisosaan. Malmi nostetaan maan päälle hihnakuljettimella mutkavinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys.

Matalarikkisen rikastushiekan läjitystapa: Kaikissa päävaihtoehdoissa a) kuivaläjitys kahdessa vierekkäin sijaitsevassa erillisessä lohkossa, b) märkäläjitys yhdellä alueella.  

Raakaveden otto ja puhdistettujen jätevesien purkaminen: Raakavesi otetaan Kitisestä, pohjoi-sempi vaihtoehto Kuusivaarankummun kohdalla ja eteläisempi Kotisuvannon kohdalla. Purkupaikka sijaitsee Kelukosken altaassa A) Porokota (purkuputki tehdasalueelta rantaan ja upotetaan n. 300 metriä Kitisen pohjaan) tai B) Kelukoski (alavaihtoehdoissa a purkuputki rakennetaan maanalaisena tehdasalueelta yhdystien yhteyteen ja alavaihtoehdoissa b upotetaan Kitisen pohjaan noin 5,3 km).

Yhdystie ja silta: Eteläisessä vaihtoehdossa (VEa) rakennetaan uusi silta Kelujoen yli ja yhdystie liittyy Sodankylän itäpuolella valtatien 5 uuteen linjaukseen. Pohjoisessa vaihtoehdossa (VEb) yhdystie liittyy valtatiehen 4 Myllyojan pohjoispuolella ja Kitisen yli rakennetaan uusi silta.

Yleisötilaisuus

Arviointiseloselostuksen yleisötilaisuus pidettiin tiistaina 19.1.2021 klo 16:30 alkaen Sodankylän kunnanvirastossa (Jäämerentie 1). Koronatilanteen vuoksi tilaisuus järjestettiin myös internetissä

Arviointiselostuksen täydennys

YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia vaihtoehtoja. Myös joissakin muissa asioissa on vaihtoehtoja. Toteutettava vaihtoehto voi olla yhdistelmä arvioiduista vaihtoehdoista.

Vaihtoehto 0: Kaivoshanketta ei toteuteta.

Vaihtoehto 1: Kaivoksen sisäänkäynti on Kuusivaaran tehdasalueella. Pastalaitos rakennetaan maanalaiseen kaivokseen. Malmi nostetaan maan päälle Kuusivaarassa hihnakuljettimella vinotunnelia pitkin.

Vaihtoehto 2: Kaivoksen sisäänkäynti on Pahanlaaksonmaalla. Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan eteläosaan. Kuusivaaran tehdasalueen ja Pahanlaaksonmaan välille rakennetaan huoltotieyhteys. Malmi siirretään huoltotien yhteyteen sijoitettavalla koteloidulla hihnakuljettimella Kuusivaaran tehdasalueen välivarastolle.

a) Malmi nostetaan maan päälle kuilunostimella spiraalivinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys. Spiraalivinotunneli edellyttää nostokoulun ja tornin. Nostotorni rakennetaan Pahanlaaksonmaan eteläosaan.
b) Malmi nostetaan maan päälle hihnakuljettimella mutkavinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys.

Vaihtoehto 3: Kaivoksen sisäänkäynti on Pahanlaaksonmaalla pohjoisempana kuin VE2:ssa. Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaahan. Huoltotieyhteys ja malmin siirto Kuusivaaraan kuten vaihtoehdossa 2.

a) Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan eteläosaan. Malmi nostetaan maan päälle kuilunostimella spiraalivinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys. Spiraalivinotunneli edellyttää nostokoulun ja tornin. Nostotorni rakennetaan Pahamaanlaakson eteläosaan.
b) Pastalaitos rakennetaan maan päälle Pahanlaaksonmaan pohjoisosaan. Malmi nostetaan maan päälle hihnakuljettimella mutkavinotunnelissa, jossa on myös kulkuyhteys.

Matalarikkisen rikastushiekan läjitystapa: Kaikissa päävaihtoehdoissa a) kuivaläjitys kahdessa vierekkäin sijaitsevassa erillisessä lohkossa, b) märkäläjitys yhdellä alueella.

Yhdystie ja silta: Kaikissa päävaihtoehdoissa a) eteläinen yhdystievaihtoehto, jossa rakennetaan uudet sillat Kitisen ja Kelujoen yli, jolloin yhdystie liittyy Sodankylän itäpuolella valtatien 5 uuteen linjaukseen, b) pohjoinen yhdystievaihtoehto, jossa yhdystie liittyy valtatiehen 4 Myllyojan pohjois-puolella ja Kitisen yli rakennetaan uusi silta.

Raakaveden otto ja puhdistettujen jätevesien purkaminen: Raakavesi otetaan Kitisestä. Pohjoi-sin vaihtoehto sijoittuu Myllyojan ja Kitisen liittymäkohdalle, keskimmäinen vaihtoehto sijoittuu Kuusivaarankummun kohdalle ja eteläisin vaihtoehto Kotisuvannon kohdalle. Purkupaikka sijaitsee Kelukosken altaassa A) Porokota (purkuputki tehdasalueelta rantaan ja upotetaan n. 300 metriä Kitisen pohjaan) tai B) Kelukoski (alavaihtoehdoissa a purkuputki rakennetaan maanalaisena tehdasalueelta yhdystien yhteyteen ja alavaihtoehdoissa b upotetaan Kitisen pohjaan noin 5,3 km).

Liite 3 on maksua koskeva oikaisuvaatimusosoitusohje (vain hankkeesta vastaavalle).

Yleisötilaisuudet

Hankkeesta ja sen arviointiselostuksen täydennyksestä järjestettiin avoin yleisötilaisuus tiistaina 16.5.2023 klo 17:30 alkaen Sodankylän kunnanvirastossa (Jäämerentie 1).

 

AA Sakatti Mining Oy:n järjestämä yleisötilaisuus

Aa Sakatti Mining Oy järjesti YVA-selostuksen täydennyksen keskustelu- ja kyselytilaisuuden torstaina 1.6.2023  Sakatin toimistolla Tuohiaavantie 2, Sodankylä.
Anglo American Finland
 

Hankkeen yhteystiedot
Hankkeesta vastaava: AA Sakatti Mining Oy, Ulla Syrjälä puh. 040 480 1820, etunimi.sukunimi(at)angloamerican.com
Konsultti: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, Pasi Vahanne, puh. 040 575 3132, etunimi.sukunimi@fcg.fi
Yhteysviranomainen: Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Leena Ruokanen, puh. 0295 037, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, Hannu Raasakka puh. 0295 037 500, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
Diaarinumero: LAPELY/3385/2017

Julkaisija