Valtakunnallinen rakennettujen jokien vaelluskalafoorumi

Vaelluskalojen palauttamisen ja vesivoimatalouden harjoittamisen yhteensovittamiseksi perustettiin toukokuussa 2010 vapaamuotoinen ja epävirallinen työryhmä, rakennettujen jokien vaelluskalafoorumi.

VaelluskalafoorumiVaelluskalafoorumin asema kuvataan informatiivisen ja innovatiivisen keskustelun tyyssijaksi, jolla parannetaan tiedonvälitystä ja vuorovaikutusta kehittämishankkeiden, vesivoimayhtiöiden, tutkimuksen ja kalatalousviranomaisten välillä.

Vaelluskalafoorumin eräänä tavoitteena on osaltaan tukea maa- ja metsätalousministeriön johdolla laaditun kalatiestrategian toteutumista. Valtioneuvosto hyväksyi strategian 8.3.2012. Oleellista toiminnassa on avoimuus, jonka näkyvimmät osat ovat parin vuoden välein pidettävät seminaarit ja symposiot.

Ensimmäiseen kutsuseminaariin kokoonnuttiin 22.-23.9.2011 Keminmaalle. Seuraavaksi Vaelluskalafoorumi järjesti yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen kanssa Pohjolan vaelluskala- ja kalatiesymposion, joka oli 8.-9.10.2013 Rovaniemellä. Tilaisuuden avauspuheen piti ympäristöministeri Ville Niinistö ja läsnä oli yli 125 henkilöä. Ensimmäinen symposiopäivä huipentui paneelikeskusteluun ’Vesivoimatalouden ja merilohen luonnonvaraisen lisääntymisen yhteensovittaminen’. Paneelin puheenjohtajana toimi Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen ja korokkeella keskustelivat tutkimusprofessori  Jaakko Erkinaro - Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen - Helsingin yliopisto, sähköntuotannon johtaja Jukka Leskelä - Energiateollisuus ry, ympäristöpäällikkö Jukka Muotka - Fortum Power and Heat Oy, toiminnanjohtaja Jyrki Oikarinen - Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ry ja ylijohtaja Juha Ojala - Maa- ja metsätalousministeriö. Symposion esitelmät löydät KOKOUS- JA SEMINAARIAINEISTOT -otsikon alta.
Julkaistu 1.10.2013 klo 9.38, päivitetty 9.2.2018 klo 13.44