Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Järvivedet ovat helteiden myötä erittäin lämpimiä (18.7.)

Hellejakson myötä myös järvien pintaveden lämpötilat ovat nousseet selvästi ajankohdan keskiarvoa korkeampiin lukemiin. Keskiviikkona 18. heinäkuuta aamuiset veden lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 22–26 astetta. Lapissakin päästiin monin paikoin yli 20 asteen lukemiin, ja maan pohjoisosassa mitattiin yleisesti 19–24 astetta. Ainoastaan Kilpisjärvellä oltiin selvästi viileämmissä lukemissa.

Tämän hetken lukemat ovat yleisesti muutamia asteita ajankohdan keskiarvoa ylempiä, paikoin jopa 6 astetta tavallista korkeampia. 25 astetta on toistaiseksi ylittynyt viidellä mittauspaikalla: Tuusulanjärvellä, Näsijärvellä, Längelmävedellä, Karstulan Pääjärvellä ja Jääsjärvellä.

Nyt alkuviikosta mitatut lukemat ovat kauttaaltaan tämän kesän toistaiseksi korkeimpia lukemia, ja monin paikoin yli keskimääräisten kesän maksimien. Edellisen kerran vastaaviin lukemiin on päästy heinäkuussa 2014, 2011, 2010 ja 2003. Helteiden jatkuessa myös vedet pysyvät ajankohdan keskiarvoa lämpimämpinä. Jos trooppiset yöt eivät jatku enää ja tuulen ja sateiden todennäköisyys nousee, ei alkuviikon veden lämpötiloja välttämättä ylitetä.

SYKEn virallisten mittausten tilastot koskevat aamun lukemia. Iltapäivällä ja alkuillasta pintavesi voi olla useita asteita lämpimämpää.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 18.7.2018 klo 10.20, päivitetty 18.7.2018 klo 10.20