Vesitilanne - veden lämpötila

Pintaveden lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Järviveden lämpötilat juhannuksena ajankohdalle tavanomaisissa lukemissa (21.6.)

Järvien pintaveden lämpötilat nousivat juhannusviikon alussa, mutta ovat nyt laskeneet taas lähelle ajankohdan keskimääräisiä lukemia. Torstaina 21. kesäkuuta lämpötilat olivat maan etelä- ja länsiosassa 15–18 astetta ja maan itä- ja keskiosassa 13–17 astetta. Pohjois-Suomessa veden lämpötilat ovat pääosin 12–15 astetta, paitsi Kilpisjärvellä tätä alempia.

Maan etelä- ja keskiosassa vedet ovat pääsin juhannukselle tyypillisissä lukemissa, paitsi paikoin pintaan on kummunnut kylmempää alusvettä. Pohjois-Lapissa vedet ovat hieman tavallista lämpimämpiä, mutta Kainuussa hieman tavanomaista viileämpiä.

Tänä juhannuksena uidaan siis ajankohdalle hyvin tyypillisissä lukemissa. Edellinen erittäin lämminvetinen juhannus oli vuonna 2013. Sitä seurasi puolestaan erittäin kylmävetinen juhannus vuonna 2014. Viime juhannuksen veden lämpötilat olivat monin paikoin hyvin samankaltaisia kuin nyt. Veden lämpötilat pysyvät tämän hetken ennusteen mukaan loppukesäkuun lähellä nykyisiä lukemia tai pienoisessa nousussa.

Lisätietoja

Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa veden lämpötilaa sisävesillä. Meriveden lämpötilahavainnoista vastaa Ilmatieteen laitos.

Julkaistu 21.6.2018 klo 11.03, päivitetty 21.6.2018 klo 11.03