Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Lumikuormat suuria idässä ja pohjoisessa(2.2.)

Tammikuu alkoi Lounais-Suomessa ja etelärannikolla lumettomana, mutta kuukauden loppupuolella näillekin alueille saatiin talvisia säitä ja lunta. Lumimäärä pysyi kuitenkin pienenä.

Muualla maassa lumen vesiarvo kasvoi tammikuun alussa ja lopussa, mutta kuukauden keskivaiheilla oli parin viikon jakso, jolloin lumimäärä ei juuri muuttunut. Maan etelä- ja keskiosissa säät kävivät kahden lyhyen jakson aikana niin lauhoina, että lunta myös suli paikoitellen.

Tammikuun lopussa lumikuorma oli Lounais-Suomessa ja etelärannikolla edelleen pääosin alle 20 kg/m2, muualla Etelä- ja Länsi-Suomessa enimmäkseen 30–80 kg/m2. Itä-Suomessa lumikuorma vaihteli eteläosan n. 80 kg/m2:sta pohjoisosan jopa 200 kg/m2:aa. Kainuussa, Koillismaalla ja Länsi-Lapissa lunta oli paljon, 140–200 kg/m2. Itä-Lapissa ja Oulun seudulla jäätiin vähän pienempiin lukemiin, kun lumikuorman vaihteluväli oli noin 100–150 kg/m2. Runsaslumisimmilla alueilla lumikuorma oli ajankohtaan nähden selvästi tavallista suurempi, kun taas Etelä-Suomessa lunta oli pitkän ajan keskiarvoja vähemmän.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 3.1.2018 klo 9.55, päivitetty 2.2.2018 klo 8.08
Aihealue: