Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Suurten hallien kattojen lumikuormat vielä vaarallisen suuria (5.4.2018)

Etelä- ja Länsi-Suomi lähes lumettomia, pohjoisessa vielä paljon lunta (24.4.)

Etelä- ja Länsi-Suomesta lumi on sulanut lähes kokonaan. Myös maan keski- ja itäosissa lumipeite hupeni nopeasti viime ja toissaviikolla ja valtaosassa Pohjois-Suomeakin sulaminen ehti alkaa, mutta viime päivinä viileämmät säät ja yöpakkaset ovat hidastaneet sulamista. Nyt sulaminen on kuitenkin taas nopeutumassa.

Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa sekä Pohjois-Karjalan ja -Savon pohjoisosissa lunta on vielä yleisesti 100–160 kg/m2 ja Pohjois-Lapissa paikoitellen reilusti enemmänkin. Muualla Keski- ja Itä-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa lumikuorma on pääosin 20–70 kg/m2. Pohjois- ja Itä-Suomessa lumikuormat ovat monin paikoin suurempia kuin tähän aikaan keväästä keskimäärin.

Suurien hallien kattoja on edelleen tarkkailtava Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Meri-Lapissa. Hallien omistajien on aktiivisesti seurattava lumikuormaa ja kantavien rakenteiden kuntoa ja huolehdittava lumen poistosta katolta tarpeen mukaan. Omakoti- ja pientalojen kattojen kestävyydessä ei ole ollut käytännössä koskaan ongelmia, joten pientalojen omistajien ei katon kestävyyden takia tarvitse poistaa lunta. Niidenkin kohdalla vaaraa saattaa kuitenkin aiheuttaa lumen tai jään putoaminen. Lumen pudottamisessa on syytä käyttää ammattilaisten apua.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 4.4.2018 klo 10.38, päivitetty 24.4.2018 klo 15.31
Aihealue: