Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Lähes koko maa lumen peitossa (3.1.2017)

Joulukuun alussa lunta oli lähes koko maassa mutta lounaassa vain hyvin vähän jos ollenkaan. Kuukauden loppupuolella lumet sulivat maan länsi- ja eteläosista. Keski- ja Itä-Suomessa lumen vesiarvo kasvoi joulukuun alkupäivinä nopeasti, minkä jälkeen lumimäärä pysyi pari viikkoa lähes muuttumattomana, ennen kuin joulun ajan lämpimät säät sulattivat lumia. Pohjoisessa sää pysyi talvisempana ja lumen vesiarvon kasvu jatkui tasaisempana koko joulukuun ajan.

Vuoden 2016 päättyessä lumisen alueen raja kulki Lapua–Lappeenranta-linjan paikkeilla, mutta tammikuun alkupäivinä lunta on satanut lisää ja lumettomia alueita on vain Lounais- ja Kaakkois-Suomessa. Lumisinta on Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalan koillisosassa, joissa lumen vesiarvo on yleisesti 70–100 mm, Käsivarressa paikoin enemmänkin. Maan etelä- ja länsiosissa lunta on ajankohtaan nähden tavallista vähemmän, muualla maassa lumen vesiarvo on lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Seuraavan viikon kuluessa lunta saataneen lisää koko maahan.

Suurten hallien kattorakenteita on tarkkailtava, aiempina vuosina näissä piilevät rakennevirheet alkoivat ilmetä maaston lumikuorman kasvaessa 80–100 kg/m2:n (eli 80–100 mm) tuntumaan. Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 3.1.2017 klo 11.28, päivitetty 13.1.2017 klo 9.14
Aihealue: