Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pohjois-Lapissa ja Koillismaalla harvinaisen luminen kesäkuun alku (2.6.)

Lumet sulivat Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Keski-Suomen pohjoisosissa viileän kevään takia harvinaisen myöhään, ja toukokuun alussa näillä alueilla oli vielä lähes yhtenäinen lumipeite. Kuukauden alkupäivinä sulaminen oli nopeaa, mutta säiden viilettyä sulaminen pysähtyi uudestaan ja paikoitellen lunta saatiin hiukan lisääkin.

Toukokuun puolivälissä noin puolet maasta oli vielä lumen peitossa ja lunta oli huomattavasti tavallista enemmän, Kainuussa ja Etelä-Lapissa paikoitellen jopa moninkertaisesti viime vuosikymmenten keskiarvoon verrattuna.

Toukokuun toinen ja Lapissa merkittävin sulamiskausi alkoi heti kuun puolivälin jälkeen. Lumen vesiarvo pieneni tällöin pohjoisessa enimmillään useita kymmeniä millimetrejä päivässä. Kuukauden lopussa sää kuitenkin viileni jälleen ja jo pitkälle edennyt sulaminen keskeytyi.

Kesäkuun alkupäivinä lunta on satanut lisää osiin Pohjois-Suomea. Lumisia alueita löytyy edelleen Pohjois- ja Keski-Lapista, Koillismaalta ja Kainuusta. Pohjois-Lapin lumisimmilla tunturialueilla lumen vesiarvo on vielä jopa yli 100 mm. Valtaosassa Pohjois-Lappia ja Koillismaata lunta on reilusti enemmän kuin kesäkuun alussa yleensä.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 3.5.2017 klo 10.41, päivitetty 2.6.2017 klo 12.33
Aihealue: