Vesitilanne - lumi

Lumikuorma tänään

Lumikuorma Lumikuorma

Lumikuorma (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Kattojen lumikuormat paikoitellen suuria Pohjois- ja Itä-Suomessa – isojen hallien kattoja tarkkailtava (1.3.2017)

Helmikuun alkupuolella lumikuorman kasvu oli koko maassa melko pientä. Kuun puolivälin lauha jakso sulatti lumia maan etelä- ja keskiosissa sekä Perämeren rannikolla, mutta kuukauden loppupuolella säät olivat talvisempia ja lumisateet kasvattivat lumikuormaa reilummin. Valtaosassa maata helmikuun loppu oli talven toistaiseksi runsaslumisinta aikaa.

Maaliskuun alkaessa lunta on koko maassa, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa maaston lumikuormat ovat alle 30 kg/m2. Pohjoiseen ja itään mentäessä lumikuorma kasvaa, ja Oulu–Kuopio–Joensuu-linjan pohjoispuolella lumikuorma on lähes kaikkialla yli 100 kg/m2. Runsaslumisimmilla alueilla Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa lunta on yli 150 kg/m2. Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla lunta on monin paikoin ajankohtaan nähden selvästi tavallista vähemmän. Muualla maassa lumikuormat ovat lähellä keskimääräisiä tai hieman niitä pienempiä.

Runsaslumisilla alueilla suurten hallien kattoja on tarkkailtava, sillä niiden rakennevirheet ovat usein ilmenneet maaston lumikuorman kasvettua 80–100 kg/m2:aan. Hallien omistajien on seurattava lumikuormaa aktiivisesti ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan. Omakotitalot ja muut asuinrakennukset eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman osalta. Pikemminkin suuri riski on lumen pudottajien tippuminen katolta sekä katoilta putoavat lumi- ja jäämassat.

Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2)
kertoo lumessa olevan veden määrän neliömetrillä.

Lisätietoja

Julkaistu 1.2.2017 klo 11.03, päivitetty 2.3.2017 klo 9.32
Aihealue: