Hyppää pääsisältöön

Kunnostetaan vesiä yhdessä - kaikkien panosta tarvitaan

Yhä useammin tarvitaan yhteistyötä sekä vapaaehtoisten panosta, jotta vesien tila säilyisi hyvänä tai paranisi. Julkisilla resursseilla voidaan hoitaa vain osaa Suomen järvistä ja joista.
Kuva
Koski mutkittelee ilmakuvassa metsän keskellä.
© nblxer, Adobe Stock

Yhdistysten, asukkaiden ja mökkiläisten yhteistyö on äärimmäisen tärkeää sekä isojen että pienten kunnostushankkeiden onnistumisen kannalta. Tulevat sukupolvet kiittävät puhtaista vesistöistä!

Kunnostajia yhdistää paitsi tavoite vesien hyvästä tilasta usein myös tahto tehdä yhteistyötä.

Vinkkejä kunnostajalle

  1. Tutustu vesistökunnostuksen teemasivustoon

    Vesi.fi-palvelun vesistökunnostuksen teemasivulta löydät tietoa, muistilistoja ja seikkaperäisiä ohjeita, jotka helpottavat suunnittelua ja toteutusta.

  2. Selvitä vesistöstä perusasiat

    Ennen kuin ryhdyt toimenpiteisiin, selvitä vesistöstä perusasiat: mikä kohteessa on vikana, ja onko kunnostusta ehkä jo suunniteltu. Kysy vesistösi tilasta myös rohkeasti kunnan tai ELY-keskuksen asiantuntijoilta, alueella toimivilta vesienhoito- ja vesiensuojeluyhdistyksiltä ja muilta paikallisilta toimijoilta, asukkailta tai mökkiläisiltä. Tietoa vesien tilasta löytyy myös vesi.fi-karttapalvelusta, järvi-meriwikistä sekä kunnostajan karttapalvelusta. 

  3. Aloita yhteistyö

    Paikallisen yhteistyön käynnistäminen tai siihen osallistuminen on keskeinen askel kunnostamisessa. Löydä kumppani alueesi vesistökunnostukseen (vesi.fi) 
     

  4. Viisastu verkoston avulla
  5. Hae rahoitusta

    Kunnostushankkeille voi myös hakea rahoitusta. Nosta rahat pintaan -sivusto auttaa hakemisessa. 

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)

Tutustu myös

Miten vaalin vesiä arjessa
Omilla kulutustottumuksilla voit vaikuttaa monin tavoin vesien hyvinvointiin meillä ja muualla. Kestävä arki -sivulta voit löytää myös uusia ideoita.
Vaikuta vesien hyvinvointiin