Merenhoito tuo tuloksia

Itämeri on yksi maailman herkimmistä meristä. Se on matala ja lähes suljettu allas, jonka rannoilla elää paljon ihmisiä. Ilmastonmuutos muuttaa meren ekosysteemiä, ja laivaliikenne öljynkuljetuksineen on riski. Merenhoidon päämäärä on Itämeren hyvä tila vuoteen 2020 mennessä. Paljon on tehtävää – ja onneksi myös paljon innokkaita tekijöitä.

Meren tilaa seurataan jatkuvasti. Sen perusteella meren tilasta laaditaan arvio ja sille asetetaan yleiset tavoitteet kuuden vuoden välein. Arvioiden perusteella tehdään merenhoidon toimenpideohjelma, jossa on meren tilaa parantavia toimenpide-ehdotuksia. Toimenpideohjelma valmistui 2015. Jokaisella kansalaisella on mahdollisuus osallistua, kommentoida ja vaikuttaa toimeenpanon päätöksiin.

Seuraava kuuleminen merenhoidosta on 8.1.-16.2.2018, kun merenhoitosuunnitelman ensimmäinen osa eli arvio meren nykytilasta, hyvän tilan määritelmä sekä yleiset ympäristötavoitteet mittareineen päivitetään. 

Sinulla on mahdollisuus osallistua merenhoitoon myös muilla tavolla:

harmaa_viiva
Lähetä tietoa ja havaintoja meren tilasta Meriwikin kautta harmaa_viiva
Tutustu merenhoidon toimenpiteisiin ja kerro kehitysideoistasi  ELY:lle harmaa_viiva

 

Mitä Itämerelle ja rannikkovesille tapahtuu?

Merenhoidon suunnittelu on jatkuva prosessi

Merenhoidon suunnittelu jakaantuu kolmeen osaan ja etenee kuuden vuoden sykleissä. Tarkempaa tietoa löydät :

Merenhoidon prosessiVaikuta vesiin. Merenhoidon suunnitteluprosessi.jpg

 

Merenhoitoa on tiiviisti kytketty myös jokia, järviä ja pohjavesiä koskevaan vesienhoitoon.

Anna palautetta - kerro huolesi ja ideasi!

Onko Itämeri lähellä sydäntäsi? Haluatko vaikuttaa kansallisiin merenhoitosuunnitelmiin, ehdottaa toimenpiteitä ja osallistua meren tilan parantamiseen?

Sinun ei välttämättä tarvitse tutustua koko merenhoidon suunnitelmien laajaan aineistoon ja sisältöön, riittää kun olet kiinnostunut ja haluat antaa oman panoksesi. Ota yhteyttä, ole hyvä:

harmaa_viiva

Lähetä mielipiteesi tai ehdotuksesi palautelomakkeella>harmaa_viiva

Kaikki palautteet ohjataan eteenpäin oikeille viranomaisille ja asiantuntijoille. Emme voi luvata välitöntä vastausta kysymyksiisi tai aloitteisiisi, mutta kaikki palautteet käsitellään.

Julkaistu 26.5.2016 klo 17.53, päivitetty 30.11.2017 klo 13.16
Aihealue: