Hyppää pääsisältöön

Vaikuta vesien hyvinvointiin

Suomi on maailman vesirikkaimpia maita ja vesistömme ovat melko hyvässä kunnossa. Vesistökuormitus ja ilmastonmuutos aiheuttavat silti meilläkin ongelmia. Muun muassa kuivuus ja leväkukinnat lisääntyvät. Kuluttamisemme syö myös muiden maiden vesivaroja. Omilla toimilla voit vähentää vesien rehevöitymistä, kemikaalikuormaa ja vedenkäyttösi muita vaikutuksia.
Kuva
Kaksi lasta ja koira uivat vedessä.
© Adobe Stock

Suomi on tuhansien järvien maa ja meillä riittää vettä kulutettavaksi. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen. Tiesitkö, että ostamasi puuvillainen t-paita on valmistuksessaan kulauttanut aimo annoksen vettä – usein sellaisessa maassa, jossa vesien riittävyys ja jätevesien puhdistus ei ole itsestäänselvyys. 

Sinun vesiteoillasi on merkitystä. Hyppää pintaa syvemmälle ja vaikuta vesiin! 
 

Rakkaus järveen muuttaa leväpuuron virkistyskeitaaksi
Eeva etsi kadonnutta lähdettä, mutta löysi järven, jota lähti pelastamaan.

Tutki ja vähennä vedenkäyttösi vaikutuksia

Vedenkäyttö ei ole vain suoraa juoma- tai pesuveden käyttöä. Myös erilaisten tuotteiden ja elintarvikkeiden valmistus kuluttaa vettä. Siksi kohtuullinen ja järkevä kuluttaminen säästää myös vettä.

  1. Käytä vettä kohtuudella.

    Suomessa hanavesi on puhdasta ja hyvälaatuista. Vettä ei pidä kuitenkaan käyttää turhaan, koska sen hankinta, puhdistus, pumppaus, jakaminen ja jäteveden käsittely kuluttavat energiaa. Suosi vesi- ja energiapihejä vesikalusteita.

  2. Kiinnitä huomiota tuotevalintoihin.

    Pyri välttämään sellaisia ulkomaisia tuotteita, joiden tuottaminen kuluttaa paljon vettä ja aiheuttaa haitallisia päästöjä. Erityisesti kannattaa kaihtaa vesikriittisillä alueilla (mm. Lähi-Itä, Afrikka, Aasia) tuotettuja ruoka-aineita.

  3. Suosi uudelleenkäyttöä ja kierrätystä vaatteissa ja kodintekstiileissä.

    Jos ostat uutta, osta EU-alueelta tai ympäristömerkittyjä vaatteita. Useissa kehittyvissä maissa veden käyttö tekstiilituotannossa on huomattavaa, vaarallisia kemikaaleja käytetään paljon ja jätevesien puhdistus on puutteellista.

Vesijalanjälki kertoo vedenkäytöstämme

Mitä suurempi vesijalanjälki, sitä enemmän vettä käytetään. Vesijalanjälkeen lasketaan suoraan hanasta laskettu vesi sekä niin sanottu piilovesi. Piilovesi tarkoittaa vettä, joka käytetään hyödykkeiden valmistuksessa ja johon sisältyy muun muassa raaka-aineiden, välituotteiden, energian ja palveluiden tuottamiseen käytetty vesi. Suomalaisen kuluttajan keskimääräisestä vesijalanjäljestä vain alle viisi prosenttia on suoraa vedenkulutusta. Loppu muodostuu ostettujen, kotimaassa tai ulkomailla valmistettujen tuotteiden ja palveluiden sisältämästä piilovedestä.

Arvioi oma vesijalanjälkesi Vesijalanjälkilaskurilla
Tutustu laskuriin

Ehkäise vesien rehevöitymistä

Vesien rehevöityminen muuttaa vesistöjen lajistoa ja lisää sinileväkukintoja. Jokainen voi vaikuttaa vesien hyvinvointiin esimerkiksi ruokavalinnoillaan.

  1. Suosi kasvipohjaista ravintoa ja luonnonkalaa.

    Helpoin tapa vähentää sisävesien ja Itämeren kuormitusta on lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasvisravinnon osuutta ruokavaliossa. Syömällä ja kalastamalla kotimaisia luonnonkaloja voit jopa kompensoida ravinnepäästöjäsi. 

  2. Vähennä ruokahävikkiä ja hyödynnä ylijäämäruuat.

    Näin vältät kuormittamasta vesistöjä turhalla ruuantuotannolla. 

  3. Vältä pihan ja puutarhanhoidossa turhien ravinteiden käyttöä.

    Kotipuutarha ei vaadi voimakkaita keinotekoisia lannoitteita. Käytä esimeriksi kompostia maanparannukseen ja viherkatetta lannoitteena.

  4. Käsittele jätevetesi oikein.

    Muista päivittää mökkisi jätevesijärjestelmä vastaamaan haja-asutusalueiden jätevedenkäsittelyn vaatimuksia ja varmista, että mökin saunavesiä ei johdeta suoraan vesistöön.

Selvitä kulutustottumustesi vaikutus ravinnekuormitukseen Itämeri-laskurilla
Tutustu laskuriin

Kevennä vesien kemikaalikuormaa

Käytämme arjessamme useita erilaisia kemikaaleja, joista suurin osa ei aiheuta riskiä ympäristölle tai terveydelle. Kemikaalien valmistusta, markkinoille saattamista ja käyttöä säätelevät useat lait, joiden tarkoitus on suojella sekä ympäristöä että ihmisten terveyttä. Voimme myös omilla valinnoillamme vähentää ympäristön kemikalisoitumista.  Lue lisää kodin kemikaaleista (tukes.fi)

  1. Suosi ympäristömerkittyjä kodinkemikaaleja.

    Ympäristömerkki siivous-, pyykinpesu- ja astianpesuaineissa takaa muun muassa sen, että tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty vaarallisimpia kemikaaleja.

  2. Vältä roskaamista niin vesillä kuin maalla.

    Roskat kulkeutuvat maalta vesistöihin, ne vähentävät viihtyisyyttä ja ovat haitallisia sekä eläimille että ympäristölle. Erityisesti mikromuovit voivat kerätä itseensä ympäristömyrkkyjä.

  3. Vie lääkejäte apteekkiin sille tarkoitettuun keräyspisteeseen.

     Älä heitä lääkejätteitä wc-pönttöön tai roskiin. Osa lääkkeistä kulkeutuu jätevedenpuhdistamon läpi mereen tai järveen vaikuttaen haitallisesti vesieliöstöön.

  4. Vältä torjunta-aineiden käyttöä.

    Torjunta-aineet ja biosidit on suunniteltu eliöiden torjuntaan, tuhoamiseen tai haitattomaksi tekemiseen. Biosidivalmisteita ovat mm. hyönteismyrkyt ja -karkotteet, desinfiointiaineet, säilöntäaineet ja puunsuoja-aineet. Ne voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia luonnon eliöille ympäristöön joutuessaan. Torjunta-aineita tulisikin käyttää ainoastaan tarpeen vaatiessa ja ohjeiden mukaisesti.  

  5. Pese ja huuhtele matot kuntien järjestämillä kuivan maan pesupaikoilla.

    Jos peset mattoja kotona tai mökillä, älä johda pesuvesiä lähiveteen vaan imeytä ne maahan.

Vaikuta lähivesiisi

Jokaisen suomalaisen lähiympäristöstä löytyy vettä: järvi, merenranta, joki tai puro. Meillä on mahdollisuus nauttia vesistä vaikkapa uimalla, veneilemällä tai kalastamalla, mutta myös vastuu huolehtia niiden tilasta.

  1. Ota selvää oman lähivetesi laadusta.

    Vesi.fi-palvelusta löydät tiedot vesien tilasta, sinilevätilanteesta sekä ravinnekuormituksesta. 

  2. Osallistu rantojen siivoustalkoisiin.

    Roskat kulkeutuvat vesiin maalta, joten osallistumalla roskien keräystempauksiin ja talkoisiin voit vaikuttaa konkreettisesti myös vesiin. Monet asukasyhdistykset ja ympäristöjärjestöt järjestävät rantojen siivoustalkoita. 

  3. Kunnosta lähivesiä.

    Vesiensuojeluyhdistykset toteuttavat virtavesien kunnostuksia, joissa esimerkiksi rakennetaan vaelluskaloille kutupaikkoja. Virtavesitalkoot ovat oiva tilaisuus myös oppia lisää vesiluonnosta. Vesistökunnostusverkostosta saat lisätietoa oman mökkivesistön hoidosta ja kunnostamisesta.

  4. Ilmoita havaintosi vesien tilasta

    Kansalaishavainnot ovat tärkeä osa ympäristön seurantaa ja auttavat viranomaisia ja tutkijoita vesien tilan seurannassa. Voit vaikuttaa vaikkapa ilmoittamalla sinilevähavaintosi Järvi-Meriwikiin  tai Vesi.fi-sivuston karttapalvelun kautta.

Miten vetemme voivat? 

Suomen järvien pinta-alasta 87 prosenttia ja jokivesistämme 68 prosenttia on hyvässä tai erinomaisessa ekologisessa tilassa. Suuret järvet ja erityisesti Pohjois-Lapin vesistöt ovat ekologiselta tilaltaan pääosin hyviä tai erinomaisia. Sen sijaan maamme pienet järvet kärsivät rehevöitymisestä ja virtavedet liettymisestä.

Suomenlahden tilassa on havaittavissa paranemista vesiensuojelutoimien ja etenkin Pietarin tehostuneen jätevedenpuhdistuksen ansiosta. Hyvässä tilassa olevat rannikkoalueet keskittyvät Pohjanlahdelle.

Rehevöityminen on edelleen suurin ongelma niin sisävesillä kuin merialueilla.

Lue lisää:

Lue lisää vesistöistä
Tutustu sivuun
Lue lisää Itämerestä
Tutustu sivuun
Lue lisää vesistä ympäristön tila -osiosta
Tutustu sivuun

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)

Tutustu myös

Vesitietoa Vesi.fi-palvelusta
Suomen tarkinta ja ajantasaisinta vesitietoa.
Siirry (vesi.fi)
Itämeri.fi
Lähde tutkimusmatkalle ainutlaatuiselle Itämerelle.
Siirry (itameri.fi)