Ympäristöministeriön väkeä lähti töihin Pohjois-Karjalaan

Uutinen 3.4.2017 klo 8.33
Tykkypuita Kolilla
Kulttuuriympäristöt voivat edistää elinkeinoja ja hyvinvointia. Tykkypuita Kolilla. Kuva: Ulla Ahonen

Joukko ympäristöministeriön virkamiehiä työskentelee Joensuussa, Lieksassa, Valtimolla ja Liperissä 3.-6. huhtikuuta. Vierailun aikana ministeriön väkeä rakennetun ympäristön osastolta tutustuu kuntien tilanteeseen ja kehitysnäkymiin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin.  Tarkoitus on kuulla paikan päällä, paikallisilta ihmisiltä näkemyksiä alueidenkäytön suunnittelusta, kulttuuriympäristöjen hoidosta, rakennusvalvonnan tehostamisesta sekä kaavoituksen ja rakentamisen digiloikasta.

Idea sai alkunsa osaston kehittämispäivillä.

”Uskomme, että alueidenkäytöllä ja rakennetulla ympäristöllä on jatkossa yhä tärkeämpi merkitys myös väestöltään vähenevien alueiden elinvoiman kehittämisessä. Suuntaamme katseen tulevaisuuteen ja haemme tuoreita näkemyksiä siitä, miten ympäristöministeriö voisi omilla toimillaan avittaa tätä kehitystä”, ympäristöneuvos Timo Turunen kertoo.

Sujuuko luvitus, miten kaavoitusta pitäisi kehittää?

Ympäristöministeriön neljä asiantuntijaa tapaa viikon aikana muun muassa Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja kuntien edustajia. Matkalla haetaan tietoa muun muassa siitä, millaisia rakennushankkeita Pielisen seudulla on ja miten niiden luvittaminen sujuu. Ympäristöministeriö toivoo paikallisia evästyksiä myös rakentamisen säännöksien kehittämiseksi.

Alueidenkäyttö on isojen haasteiden edessä kaupungistumisen, ilmastonmuutoksen ja väestön ikääntymisen vuoksi sekä elinkeinojen uusiutuessa. Yhdessä kuntien kanssa pohditaan, miten kaavoitusta tulisi kehittää alueiden elinvoiman ja asukkaiden arjen sujuvuuden parantamiseksi. Ympäristöministeriö etsii tuoreita näkemyksiä siitä, miltä 2020-luvun alueidenkäytön suunnittelun tulisi näyttää.

Ympäristöministeriö toivoo keskustelua myös kulttuuriympäristöistä: miten niitä voitaisiin hyödyntää maankäytön suunnittelussa, elinkeinojen kehittämisessä ja ihmisten hyvinvoinnin lisääjänä. Esillä on myös digitalisaation nykytilasta ja tulevaisuuden haasteista sekä sen mahdollisuudet alueidenkäytön suunnittelussa Pohjois-Karjalassa.

Pohjois-Karjalaan lähtivät ympäristöneuvos Timo Turunen, ympäristöneuvos Tuija Mikkonen, erityisasiantuntija Lauri Jääskeläinen ja projektiasiantuntija Satu Taskinen.

Seuraa Twitterissä #YMtienpäällä @MikkonenTuija