Itämeri

Itämeri-osio sisältää tietoa merenhoidosta, Itämeren suojelusta, sen tilasta, seurannasta sekä öljy- ja kemikaalivahinkojen torjunnasta merellä. Osiossa esitellään myös merentutkimusta Suomessa.

Vedenalaista maailmaa
Vedenalaista maailmaa. Kuva: Ilkka Lastumäki.

Tietoa Itämereen liittyvästä lainsäädännöstä sekä kansallisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä löytyy ympäristöministeriön verkkopalvelusta. SYKEn tutkimus- ja asiantuntijatoimintaan voi lähemmin tutustua SYKEn verkkopalvelussa. Elinympäristö ja rakentaminen-otsikon alta löydät tietoa merialuesuunnittelusta.

Tärkeä portti meriaiheiseen tietoon on myös Meriwiki, johon kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan, ilmoittaa levähavainnon tai kirjoittaa keskustelupalstalle.

aiheesta muualla

 

Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää tietoa ja kokemuksia vesistöjen kunnostamisesta. Verkoston toimintaa koordinoi vesistökunnostuksen asiantuntijoista muodostuva suunnitteluryhmä ja ylläpidosta vastaa Suomen ympäristökeskus.
 
Järvi-meriwiki on Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämä yhteisöllinen verkkopalvelu Suomen järvistä ja muista vesialueista. Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi muun muassa muokata järven esittelytekstiä, ylläpitää havaintopaikkaa ja osallistua keskusteluun.
 

 

Tiedotteet

RSS
 • Suomenlahteen uponneen sotalaivan ympäristöriskejä selvitetty 27.5.2016
  Suomen ympäristökeskus ja Rajavartiolaitos selvittivät tällä viikolla vedenalaisilla tutkimuksilla, millaisen ympäristöriskin vuonna 1944 uponneessa sotalaivassa oleva polttoaine aiheuttaa. Lisäksi testattiin Rajavartiolaitoksen uusimman vartioaluksen Turvan kykyä toimia vedenalaistöissä.
 • SYKE selvitti: panssarisiimalevä aiheutti viime kesän kalakuolemat, uudet levämyrkyt yleistymässä Suomen rannikkovesissä 24.2.2016
  SYKEn merikeskuksen tutkijat ovat selvittäneet todennäköisen syyn viime heinäkuun kalakuolemiin Ersöströmmenin alueella lähellä Tammisaarta. Kuoleman aiheutti myrkyllisen panssarisiimalevä Karlodinium veneficumin kukinta. Kyseisen levälajin ei tiedetä aiemmin muodostaneen kukintoja Suomen vesistöissä.
 • Merellä havaittiin öljypäästöjä aiempaa vähemmän 24.2.2016
  Vuonna 2015 Suomen viranomaisten tietoon tuli selvästi edellisvuotta vähemmän havaintoja mahdollisista alusöljypäästöistä merialueilla. Öljyksi varmistettiin lopulta 47 päästöä, kun lukumäärä oli 68 kappaletta vuonna 2014. Öljypäästöihin liittyvä tutkinta aloitettiin 12 tapauksessa. Valtaosa päästöistä oli erittäin pieniä ja tapahtui sataman tai rannikon tuntumassa. Suurin yksittäinen päästö oli arviolta noin 0,77 kuutiometriä öljyä.
 • Suolavesipulssit vaikuttavat Itämeren pääaltaalla 11.2.2016
  Viime talven ja tämän talven suolapulssit ovat hivenen parantaneet Itämeren pääaltaan pohjien happitilannetta. Täysin hapettoman pohjanläheisen vesikerroksen laajuus on pienentynyt. Happipitoisuus on silti monin paikoin kriittisen alhainen, eikä riittäne esimerkiksi pohjaeläinten leviämiselle takaisin pääaltaan pohjille.
 • Uusi koko Suomen meriluontoa esittelevä karttapalvelu avattu, 12 vuoden inventoinnit nyt kartalla 28.1.2016
  Uusi karttapalvelu tuo tietoa vedenalaisesta meriluonnosta kaikkien ulottuville. Palvelu on avoin niin ammattilaisille kuin meriluonnosta kiinnostuneille kansalaisillekin.

 • Uudet menetelmät parantavat ympäristövaikutusten arviointien laatua 14.1.2016
  Uudet menetelmät helpottavat merkittävimpien ympäristövaikutusten tunnistamista, järjestelmällistä arviointia sekä tulosten esittämistä havainnollisesti. Ne parantavat myös kansalaisten ja sidosryhmien osallistumismahdollisuuksia sekä ymmärrystä hankkeista ja niiden ympäristövaikutuksista. Tulokset syntyivät juuri päättyneessä SYKEn johtamassa IMPERIA-hankkeessa ja ne ovat sovellettavissa kaikentyyppisiin ympäristövaikutusten arviointeihin.
Lisää tiedotteita
Julkaistu 6.7.2015 klo 16.28, päivitetty 4.9.2015 klo 18.35
Aihealue: