Maaperän vuosi 2015

LOGO_IYS_FI_High_Res.jpg

Terve maaperä takaa terveellisen ruoantuotannon ja on siten tärkeä terveen elämän edellytys. Maaperä on myös perusta rehu-, kuitu-, polttoaine- ja lääkekasvien viljelylle ja hoidolle. Maaperään on varastoitunut suuri määrä hiiltä, millä on merkitystä ilmastonmuutoksen kannalta. Lisäksi maaperä varastoi ja suodattaa vettä ja parantaa tulvien ja kuivuuden sietokykyä.

Teelusikallisessa maata voi olla tuhansia eliölajeja, miljoonia yksilöitä ja satoja metrejä sienirihmaa. Eri lajeilla on oma tehtävänsä maaperän toiminnassa kuten aineiden kierrossa. Maaperä on uusiutumaton resurssi ja siksi sen suojelu on välttämätöntä ruokaturvallisuudelle ja kestävälle tulevaisuudelle. Kansainvälisen maaperän vuoden tavoitteena on, että maaperän kestävä käyttö ja suojelu otettaisiin paremmin huomioon päätöksenteossa ja ihmisten toiminnoissa.

Vuonna 2015 vietettiin YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä maaperän vuotta. Vuoden tarkoituksena  oli kertoa maaperän merkityksestä ihmiskunnalle ja parantaa kansalaisten tietoisuutta maaperästä, sen toiminnasta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista.

Ajankohtaista

 

Maaperän hyvinvointia korostava julistus sai laajan allekirjoittajajoukon

Suomessa kansainvälinen maaperän vuosi huipentui 4.12., kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaanotti maaperävuoden julistuksen. Terveestä ja toimivasta maaperästä huolehtiminen ja sen siirtäminen tuleville sukupolville on yhteinen tehtävä koko ihmiskunnalle, muistutettiin julistuksessa. Julistuksen allekirjoittajina oli ministeriöitä, tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatioita, yliopistoja, etujärjestöjä, ympäristöjärjestöjä sekä maaperään liittyviä seuroja ja yhdistyksiä. Lue lisää

 

Maaperä ylläpitää elämää -keskustelu Helsingin yliopiston Tiedekulmassa

Maaperän vuoden kunniaksi 4.12. klo 10.30 alkaen Tiedekulma Aleksilla puhutaan maaperän merkityksestä ja Helsingin yliopistossa tehtävästä maaperätutkimuksesta. Tilaisuus on kaikille avoin.

 

Maaperästä kuuluu! -seminaari 25.11.2015

Maaperästä kuuluu! -seminaari on poikkitieteellinen kaivautuminen maaperän eri ominaisuuksiin. Puhujina maaperän parhaita asiantuntijoita Suomesta ja Euroopasta.

Maaperästä kuuluu! -seminaari on poikkitieteellinen kaivautuminen maaperän eri ominaisuuksiin. - See more at: https://www.maaseutu.fi/fi/koulutukset-ja-tapahtumat/Sivut/maaperasta-kuuluu!--seminaari.aspx#sthash.vGgPGFUZ.dpuf

 

Maaperästä kuuluu! -seminaari
Maaperästä kuuluu! -seminaari
Julkaistu 9.2.2016 klo 14.12, päivitetty 9.2.2016 klo 14.11