Pakkausten tuottajavastuu

Pakkausalan tuottajia ovat tuotteiden pakkaajat ja pakattujen tuotteiden maahantuojat, joiden liikevaihto on vähintään miljoona euroa. Lähes kaikissa Suomen markkinoille tai yrityksen omaan käyttöön maahantuoduissa tai Suomen markkinoille lasketuissa tuotteissa on pakkaus, jota tuottajavastuu koskee. Pakkausten tuottajavastuu perustuu jätelakiin (646/2011)  ja valtioneuvoston päätökseen pakkauksista ja pakkausjätteistä (962/1997).

Tuottajavastuun hoitaminen

Tuottaja voi hoitaa tuottajavastuuvelvoitteet joko liittymällä tuottajayhteisöön tai tekemällä hakemus Pirkanmaan ELY-keskuksen tuottajarekisteriin. Tuottajayhteisöön liittymällä tuottaja siirtää velvoitteensa tuottajayhteisölle. Tehdessään hakemuksen tuottajarekisteriin, tuottajan tulee selvittää, kuinka se hoitaa kustannuksellaan markkinoille toimittamiensa pakkausten jätehuollon ja täyttää kierrätysvaatimukset (ks. alla).

Suomessa on kuusi hyväksyttyä pakkausten tuottajayhteisöä, joilla on yhteinen palveluyhtiö Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Linkit tuottajayhteisöihin ja Rinkiin löytyvät sivun oikeasta reunasta. Pakkausalan tuottajayhteisöihin liitytään Ringin kautta.

Tuottaja vastaa siitä, että sen markkinoille laskemasta pakkausmateriaalista kierrätetään valtioneuvoston päätöksen (962/1997) mukaisesti seuraavasti:

 Pakkausmateriaali

Kierrätysvaatimus

Kierrätystavoite v. 2008

 Kuitu (pahvi, kartonki, paperi)

53 %

60 % (hyödyntämistavoite 75 %)

 Lasi

48 %

60 %

 Metalli

25 %

50 %

 Muovi

15 %

22,5 %

 Puu

-

15 %

Seurantatietojen toimittaminen

Pakkausten tuottajien ja tuottajayhteisöjen on vuosittain 30.9. mennessä toimitettava edellisen vuoden seurantatiedot Pirkanmaan ELY-keskukseen. Jos tuottaja on liittynyt tuottajayhteisöön, sen ei tarvitse raportoida ELY-keskukselle, vaan tuottajayhteisö raportoi jäsentensä puolesta.

Raportointilomake löytyy linkistä "Seurantatietojen toimittaminen".

Usein kysyttyä

Mikä on pakkaus?
Pakkauksia ovat kaikki tuotteen ympärillä olevat pahvi-, muovi- tms. laatikot, pussit, kääreet ja kelmut, pehmusteet (esim. styrox ja vaahtomuovi), kuljetuslaatikot, kuormalavat, metalli- tai muovihihnat pakkausten ja lavojen kiinnittämiseen, tynnyrit jne. Myös uudelleenkäytettävät laatikot, pullot, rullakot, kuormalavat yms. ovat pakkauksia.

Mitä eroa on hyödyntämisellä ja kierrätyksellä?
Hyödyntäminen sisältää jätteen kierrättämisen ja polton. Kierrätys tarkoittaa, että jätteestä käytetään hyödyksi aine, eli esim. muovikassien valmistaminen keräysmuovista.

Julkaistu 27.8.2013 klo 9.56, päivitetty 24.5.2018 klo 14.20
Julkaisija: