Kysely avattu: Millainen on tulevaisuuden asema ja sen lähiseutu?

Uutinen 21.9.2017 klo 10.34

Miltä tulevaisuuden asema näyttää ja tuntuu? Millaisella asemalla viihtyisit ja mitkä palvelut olisivat käteviä matkan varrella? Valtakunnallinen asemanseutujen kysely on avattu verkossa ja se on avoin kaikille 20.10. saakka.

"Toivomme matkustajien ja asukkaiden apua visioimaan tulevaisuuden asemanseutua, jollaista ei ehkä vielä ole olemassakaan. Vastaajat voivat myös miettiä itselleen tuttua asemaa ja ideoida, mikä tekisi siitä paremman", sanoo erityisasiantuntija Suvi Anttila ympäristöministeriöstä.

Tavoitteena vähähiilisyys

Kyselyn tavoitteena on saada rakennusaineita monimuotoisten ja vähähiilisten asemanseutujen kehittämiseen. Sen avulla haetaan erityisesti eväitä uudentyyppisten liikkumisen, innovatiivisten palvelujen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen sekä näkökulmia asemanseutujen täydennysrakentamiseen.

"Haluamme kehittää matkustajien, asukkaiden ja elinkeinoharjoittajien kanssa asemanseuduista houkuttelevia, vetovoimaisia paikkoja, jotka palvelevat mahdollisimman hyvin. Viihtyisä asema houkuttelee lisää käyttäjiä ja kuljettaa kohti vähähiilisempää arkea", liikennejärjestelmäasiantuntija Anna Saarlo Liikennevirastosta kertoo.

Ilmastolain ilmastosuunnitelma ja kansallinen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 asettavat liikenteelle kunnianhimoiset tavoitteet. Liikenteen päästöjä vähentää vuoteen 2030 mennessä jopa 50 % verrattuna vuoden 2005 päästöihin. Pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraalius eli koko liikennejärjestelmästä on tehtävä lähes päästötön.

”Tässä työssä asemanseudut ovat erittäin tärkeitä, sillä niistä kehitetään solmukohtia vähähiiliselle liikkumiselle ja palveluille, mikä helpottaa asukkaita tekemään kestäviä valintoja arjessaan”, projektipäällikkö Pia Tynys Helsingin seudun ympäristöpalveluista kertoo.

Vastaa kyselyyn

Kyselyyn tulee viimeistään 27.9. mahdollisuus vastata myös ruotsiksi tai englanniksi. Kyselyn toteuttavat Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Tekes, Liikennevirasto, ympäristöministeriö sekä MAL-verkosto.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Suvi Anttila, ympäristöministeriö, p. 0295 250 208, etunimi.sukunimi@ym.fi

Projektipäällikkö Pia Tynys, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, p. 050 575 6432, etunimi.sukunimi@hsy.fi

Liikennejärjestelmäasiantuntija Anna Saarlo, Liikennevirasto, p. 0295 34 3921, etunimi.sukunimi@liikennevirasto.fi

Erikoissuunnittelija Kati-Jasmin Kosonen, maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyöverkosto MAL-verkosto, p. 040 195 2852, etunimi.sukunimi@tampereenseutu.fi

Ohjelmapäällikkö Markku Koponen, Tekes, p. 029 50 55646, etunimi.sukunimi@tekes.fi