YK:n biodiversiteettikokouksen tunnus

Maailman maat etsivät keinoja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi

Tiedote 13.11.2018 Ympäristöministeriö
Yli 190 maan edustajat kokoontuvat YK:n biodiversiteettikokoukseen Egyptin Sharm El-Sheikhiin 17.–29.11. Kokouksen päällimmäisenä tavoitteena on vauhdittaa toimia luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttämiseksi. Kokoukseen on valmistauduttu tilanteessa, jossa tiedeyhteisöltä on kuultu kuluneen vuoden aikana useita hälyttäviä viestejä maailman luonnon monimuotoisuuden tilasta ja eri maissa on tehty havaintoja esimerkiksi hyönteisten ja lintujen määrän vähenemisestä. Biodiversiteettikadon taustalla vaikuttavat muun muassa elinympäristöjen häviäminen, luonnonvarojen ylikulutus ja ilmastonmuutos. Lue lisää tiedotteesta

Kysyttyä nyt

Haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmät kuntoon

Puutteellisesti toimivat kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät tulee uusia 31.10.2019 mennessä pohjavesialueella ja sadan metrin säteellä lähimmästä vesistöstä. Muualla jätevesijärjestelmät tulee saattaa kuntoon viimeistään samalla, kun kiinteistössä tehdään isompi remontti. Lue lisää kiinteistön jätevesien käsittelystä

Pitääkö jätevesijärjestelmä uudistaa
Ruoppausta
© Kuva Sami Moilanen

Harkitsetko ruoppausta?

Ruoppaus vaatii hyvää etukäteissuunnittelua, jotta mahdollisilta ympäristöhaitoilta ja naapuririidoilta vältytään. Ohjeita ja vinkkejä löydät Rannan ruoppaus -sivulta.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Lannan poltto helpottuu huomenna, ohjeet laadittu

14.11.2018
Hevosenlannan ja muiden tuotantoeläinten lannan käyttö energiantuotannossa helpottuu 15.11. alkaen. Lakimuutosten myötä lannan poltto korkeintaan 50 megawatin energiantuotantoyksikössä ei enää edellytä jätteenpolttolupaa. Lannan polttamiseen on myös ohjeet.
Lisää ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

SYKEn jäteromusta löytynyt yllättäen säteilylähde

13.11.2018
Suomen ympäristökeskuksessa tehdyn siivouksen yhteydessä metalliromulavalle on päätynyt vanhentunut laite, joka on osoittautunut säteilylähteeksi. Asia tuli ilmi, kun laitteen aiheuttama säteily havaittiin Eurajoella romumetallin seasta. Kyse on maankosteusmittarista, jota on käytetty alun perin maaperän kosteuden selvittämiseen. SYKE on lopettanut näiden mittareiden käytön vuonna 2016.
Lisää ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Ensimmäiset ARA-asumisen raivaaja -tunnustuspalkinnot menevät Haapajärvelle, Kemijärvelle ja Suomussalmelle

14.11.2018
ARA-asumisen raivaaja -tunnustus kannustaa toimijoita kehittämään ARA-asuntokantaa ja asunto-oloja kokonaisvaltaisesti, pitkäjänteisesti ja innovatiivisesti. Palkitut toimijat ovat olleet edelläkävijöitä ARA-asuntokannan sopeuttamisessa ja kehittämisessä.
Lisää ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Alkuviikon sateet nostivat etelärannikon jokien vedenpintoja (Tulvakeskus 14.11.)
Pohjavedet alhaalla maan länsi- ja keskiosassa (1.11.)
Lue lisää

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus

Avustukset

Harkinnanvaraiset valtionavustukset vuodelle 2019 haettavissa

Rantamaisema Kökarista

Ympäristöministeriön hallinnonalan vuotta 2019 koskevien avustusten hakuaika päättyy 30.11.2018. Harkinnanvaraisia valtionavustuksia voidaan myöntää esimerkiksi ympäristönhoitoon, ympäristönsuojelun edistämiseen, asunto- ja rakennusalan valistustoimintaan, rakennusperinnön hoitoon, jätevesineuvontaan, pohjavesien suojeluun, vesienhoitosuunnitelmien ja merenhoitosuunnitelman toimenpiteiden toteuttamiseen sekä muihin hallituksen kärkihankkeiden tavoitteiden toteuttamiseen. Lue lisää avustusten hausta kuulutuksesta

Vesitilannekatsaus

Lohjanjarvi lokakuu 2018
Vesitilanne lokakuun lopussa 2018: Pohjavedet paikoitellen alhaalla Lounais- ja Keski-Suomessa 1.11.2018
Kuivan ja lämpimän kesän takia pohjavesi on edelleen alhaalla etenkin maan lounais- ja keskiosissa. Myös järvien pinnat ovat keskimääräistä alempana, mutta niiden lasku on pääosin pysähtynyt. Ennusteiden mukaan etenkin maan keskiosissa pohjaveden pinnat voivat jäädä paljon keskimääräistä alemmaksi, jos talven tulo ei viivästy tavallista myöhemmäksi. Tämä johtuu siitä, että routa estää veden imeytymisen maaperään ja pohjavesi laskee yleensä talven aikana.
Lue lisää
Kuukausittaiset vesitilannekatsaukset

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.