Liikennettä kaupungissa. Kuva: Gülçin Karadeniz
© Kuva: Gülçin Karadeniz

Kaupunkien sopeuduttava ilmastonmuutokseen – Helsinki esimerkkinä uudessa raportissa

Tiedote 12.7.2016 Suomen ympäristökeskus
Ilmastonmuutos haastaa kaupungit etsimään kestäviä ratkaisuja rakentamisesta liikenteeseen ja terveydenhuoltoon. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt yhdessä muiden kaupunkeihin vaikuttavien muutosten kanssa korostavat tarvetta tarkastella ilmastonmuutoksen vaikutuksia laaja-alaisesti. Pitkällä aikavälillä on löydettävä kaupungeille sopivia kestäviä sekä kustannustehokkaita sopeutumisratkaisuja. Lisää

Vallisaari
© Suvi Hatunen

Vesiliikenteen rajoitukset karttasovelluksessa

Uutinen 12.7.2016 Suomen ympäristökeskus
Uudessa selainsovelluksessa esitetään vesiliikenteen rajoitusalueet SYKEn avoimelta rajapinnalta. Vesialueilla voidaan rajoittaa tai kokonaan kieltää vesikulkuneuvolla liikkuminen määräajaksi tai toistaiseksi. Yleisiä kulkuväyliä koskevista alueellisista kielloista tai rajoituksista päättää Liikennevirasto ja muita vesialueita koskevista kielloista ja rajoituksista päättää alueellinen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus). Näiden rajoitusalueiden lisäksi Liikennevirastolla on omat väylien rajoitusalueensa, jotka eivät ole nähtävissä tässä sovelluksessa. Sovellus toimii tietokoneella useimmilla selaimilla sekä mobiililaitteilla Android- ja iOS-käyttöjärjestelmien selaimilla. Lisää

Ajankohtaisia vinkkejä

Luontohavaintojasi kaivataan

Bongaa pyöriäinen
Jättipalsami. Kuva Terhi Ryttäri YHAn kuvapankki

Tarkkaile kaivoveden laatua ja riittävyyttä säännöllisesti

Kesäisin kaivon rakenteet ja lähiympäristö on helppo tarkistaa. Rengaskaivoon kannattaa lisäksi kurkistaa säännöllisin väliajoin. Katso vinkit kesän Kaivotiedotteesta.

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Kekseliäitä ja konkreettisia ideoita ravinteiden kierrätykseen

20.7.2016
Ravinteiden kierrätyksen ja Saaristomeren kehittämisen Raki-ohjelmassa oli taas keväällä käynnissä ideahaku. Ideahakuun saatiin 49 kekseliästä ideaa, joista 9 valittiin jatkojalostukseen. Jatkoon päässeet hankeideat edustivat kaikki harppauksia konkreettisen ravinteiden kierrätyksen suuntaan.
Lisää ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Liikennettä kaupungissa

Kaupunkien sopeuduttava ilmastonmuutokseen – Helsinki esimerkkinä uudessa raportissa

12.7.2016
Ilmastonmuutos haastaa kaupungit etsimään kestäviä ratkaisuja rakentamisesta liikenteeseen ja terveydenhuoltoon. Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt yhdessä muiden kaupunkeihin vaikuttavien muutosten kanssa korostavat tarvetta tarkastella ilmastonmuutoksen vaikutuksia laaja-alaisesti. Pitkällä aikavälillä on löydettävä kaupungeille sopivia kestäviä sekä kustannustehokkaita sopeutumisratkaisuja, kertoo tuore selvitys.
Lisää ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Opaali_vantaa

Lyhyen korkotukilainan hakuohje julkaistu

7.7.2016
Lyhytaikaisella korkotuella edistetään vuokra-asuntotuotantoa suurimpiin, nopeimmin kasvaviin keskuksiin. Uusi lyhyt korkotukimalli on nykyistä pitkää korkotukijärjestelmää joustavampi ja hallinnollisesti kevyempi. Asuntojen käyttöä ja luovutusta koskevat rajoitukset kestävät lähtökohtaisesti 10 vuotta.
Lisää ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Järvet paikoin normaalia korkeammalla Lapissa ja Järvi-Suomessa (Tulvakeskus 26.7.) Lue lisää

Jokien vesitilanne

Jokien vesitilanne ja ennuste
Kartta kuvaa parhaiten vähäjärvisten vesistöjen tilannetta.

Jokien vesitilanne

Järvivesien pintalämpötila

Järvivesien lämpötila

Pintaveden
lämpötila (*)

Järvivesien pintalämpötila

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista

Vesitilannekatsaus

Koskenkylänjoki, Porlammi
Vesitilanne kesäkuun lopussa 2016: Sateet nostivat vesistöjen virtaamia ja vedenkorkeuksia 1.7.2016
Poikkeuksellisen sateinen kesäkuu näkyi erityisesti etelä- ja länsirannikon sekä Länsi-Lapin joissa. Niiden virtaamat nousivat kesäkuussa paikoin tulvalukemiin. Sateet hidastivat kesälle tyypillistä järvien vedenkorkeuden laskua ja saivat Lapissa järvien vedenpinnat jopa selvään nousuun.
Lue lisää

Kuukausittaiset vesitilannekatsaukset

Ympäristö-lehti

Ympäristö-lehti 3/2016 kansi

Suomessa on pölyttäjäpula

Uusimman Ympäristö-lehden aiheina on mm. Suomen pölyttäjätilanne, Myanmarin ympäristöhaasteet, koululaisten toteuttamat vesistöseurannat ja esteettömyys. Lisää Ympäristö 3/2016

Julkaisuja

SYKE_policybrief_SU_16072016_kansi_125.jpg

Metsien hiilinielut otettava mukaan biotalouden kestävyystarkasteluihin

Metsien hiilinielut vähentävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Puun ja metsien käyttö vaikuttaa väistämättä nieluihin ja tämä on otettava huomioon, kun haetaan kustannustehokkaita keinoja ilmastonmuutoksen hillintään. Pariisin ilmastosopimuksen toteuttamiseksi nielujen kasvattaminen on tärkeää. Lue lisää

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.pngp. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
(Huom.! 20.6.-12.8. klo 9-15)

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.