Kotitalousjäte_asukkaat_suomi_556px
Tutkituilla kuntaseuduilla kotitalousjätteen määrä oli vuonna 2017 keskimäärin 342 kiloa asukasta kohti ja kierrätysaste hieman yli 51 prosenttia.

Kotitalouksien tuottamasta jätemäärästä ja kierrätysinnosta uutta tietoa

Tiedote 13.12.2018 Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus on selvittänyt 13 kuntaseudun kotitalousjätteen määrää ja kierrätysastetta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kotitalouksien jätteiden määrää ja kierrätysastetta on arvioitu näin laajasti ja yhtenäisesti. Lue lisää tiedotteesta

Suomen meriympäristön tila julkaisun kansikuva
Kirjan kansikuva © Tomi Muukkonen

Meren tilan parantamiseksi tarvitaan jatkotoimia osoittaa uusi tila-arvio

Uutinen 13.12.2018 Suomen ympäristökeskus, ympäristöministeriö, Varsinais-Suomen ELY-keskus
tämeren tilasta on valmistunut laaja tietopaketti Suomen meriympäristön tila 2018. Raportissa on määritelty, mitä Itämeren meriympäristön ”hyvä tila” tarkoittaa, ja meriympäristön tila vuosina 2011–2016 on arvioitu tämän määrittelyn mukaisesti. Raportti osoittaa, että Itämeren tilassa on nähtävissä paranemisen merkkejä, vaikka kokonaisuudessaan meren tila on edelleen heikko. Lue aiheesta lisää

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Ilmastoneuvottelut Katowicessa ministerien käsiin – Suomen Tiilikainen kutsuttiin vetämään sopeutumista koskevia neuvotteluja

11.12.2018
Neuvottelut Pariisin ilmastosopimuksen säännöistä jatkuvat YK:n ilmastokokouksessa Puolan Katowicessa ministereillä vahvistettuna. Kokouksen puheenjohtajamaa Puola on kutsunut valikoituja ministereitä avukseen vetämään neuvotteluja Pariisin sääntökirjan vaikeimmasta kysymyksestä. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen johtaa ilmastonmuutokseen sopeutumista käsitteleviä neuvotteluja yhdessä Gambian ympäristö-, ilmasto- ja luonnonvaraministerin Lamin Dibban kanssa.
Lisää ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Meren tilan parantamiseksi tarvitaan jatkotoimia osoittaa uusi tila-arvio

13.12.2018
Itämeren tilasta kertova uusi tieteellisesti vertaisarvioitu raportti sisältää tutkimustietoa planktonista hylkeisiin, ravinteista ja vaarallisista aineista roskiin, meluun ja ihmisen toimien vaikutuksiin. SYKEn uusi julkaisu päivittää Suomen merenhoitosuunnitelman meriympäristön tilaa koskevat tiedot, joita käytetään perustana merenhoidon toimenpideohjelmaa päivitettäessä. Raportin laatimiseen osallistui yli 80 suomalaista asiantuntijaa.
Lisää ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Asumisoikeusasuntojen kysynnässä suuria alueellisia eroja

10.12.2018
Elokuussa 2018 Suomessa oli 47 100 asumisoikeusasuntoa 47 kunnassa. ASO-asunnot keskittyvät suuriin ja kasvaviin kaupunkeihin ja niiden kehyskuntiin.
Lisää ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Jokien virtaamat laskussa koko maassa (13.12.)
Lue lisää

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus

Vesitilannekatsaus

Kilpisjärvi 20.11.2018. Kuva: Martti Salminen
Vesitilanne marraskuun lopussa 2018: Järvien jäät heikkoja, lunta vähän ja vedenpinnat edelleen alhaalla 3.12.2018
Järvien jäätilanne on heikko tai vaihteleva koko maassa. Etelä- ja Keski-Suomessa jääpeite monin paikoin puuttuu tai on liian heikko mitattavaksi. Järvien pinnat ovat edelleen paikoin alhaalla, samoin pohjavedet. Marraskuu oli varsinkin Lapissa leuto ja järvien jäätyminen viivästyi tavanomaisesta. Lisäksi lunta on ajankohtaan nähden harvinaisen vähän erityisesti Pohjois-Suomessa.
Lue lisää
Kuukausittaiset vesitilannekatsaukset

Vesikirje

Kipsiä pellolle SAVE-hanke kuva JanneArtell
© Kuva: Janne Artell

Kipsi tuotti lupaavia tuloksia maatalouden vesiensuojelussa

Lounais-Suomen Savijoella toteutetussa, ennätyksellisen laajassa maatalouden vesiensuojelukokeilussa levitettiin kipsiä 1500 peltohehtaarille ja seurattiin kipsin vaikutuksia kuormitukseen. Tulokset vahvistavat kipsin kyvyn vähentää pelloilta vesiin päätyvän kiintoaineen, fosforin ja hiilen määrää. Lue lisää ja tutustu myös muihin Vesikirjeen aiheisiin.

Kysyttyä nyt

Ruoppaus Kuva Sami Moilanen
© Kuva: Sami Moilanen

Harkitsetko ruoppausta?

Ruoppaus vaatii hyvää etukäteissuunnittelua, jotta mahdollisilta ympäristöhaitoilta ja naapuririidoilta vältytään. Ohjeita ja vinkkejä löydät Rannan ruoppaus -sivulta.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.