Tyrskyt merellä.
© Kuva: Ilkka Lastumäki / itameri.kuvat.fi

Sinilevätilanne merialueilla rauhoittunut, järvillä loppukesälle tyypillinen levätilanne

Valtakunnallinen leväkatsaus 16.8.2018, Suomen ympäristökeskus
Suomen merialueilla ei ole havaittu enää laajoja sinilevän pintalauttoja, mutta eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on yhä sinilevää veteen sekoittuneena. Järvillä pääosassa havaintopaikkoja ei ole havaittu sinilevää, mutta eteläisen Suomen järvillä on edelleen muutamia runsaita sinileväkukintoja. Etelä- ja lounaisrannikolla esiintyy vähäisiä panssarisiimalevän kukintoja. Panssarisiimalevät voivat runsaana esiintyessään värjätä vettä punaruskeaksi. Lisää

Perhosia kivellä. Kuva: Mikko Kuussaari
Keisarinviitta (vasemmalla) ja ketohopeatäplä (oikealla) ovat olleet tänä kesänä runsaslukuisia. © Kuva: Mikko Kuussaari.

Helteet vauhdittivat päiväperhosten lentoa

Tiedote 15.8.2018, Suomen ympäristökeskus
Kuluva kesä on ollut päiväperhosille erinomainen. Useimmat lajit ovat lentäneet runsaampina kuin vuosiin. Helteiset säät ovat myös aikaistaneet perhosten kehitystä. Tämän vuoksi niitä on tällä hetkellä enää niukasti liikkeellä. Lisää

Ympäristöministeriön ajankohtaiset

Luontopaneelille haetaan uutta puheenjohtajaa – tarjolla kansainvälisen luonnonsuojelun näköalapaikka

16.8.2018
Suomen luontopaneeli hakee puheenjohtajaa kaudelle 2019–2022. Tehtävä tarjoaa näköalapaikan kansainväliseen luonnon monimuotoisuustyöhön ja mahdollisuuden toimia keskeisenä tieteen viestin välittäjänä päätöksentekijöille. Hakemuksia voi jättää ympäristöministeriölle 15.9. saakka.
Lisää ajankohtaisia

Suomen ympäristökeskuksen ajankohtaiset

Tyrskyt merellä 2

Valtakunnallinen leväkatsaus 16.8.2018:Sinilevätilanne merialueilla rauhoittunut, järvillä loppukesälle tyypillinen levätilanne

16.8.2018
Suomen merialueilla ei ole havaittu enää laajoja sinilevän pintalauttoja, mutta eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on yhä sinilevää veteen sekoittuneena. Etelä- ja lounaisrannikolla esiintyy panssarisiimaleviä, jotka voivat runsaana esiintyessään värjätä vettä punaruskeaksi. Järvillä pääosassa havaintopaikkoja ei ole havaittu sinilevää, mutta eteläisen Suomen järvillä on edelleen muutamia runsaita sinileväkukintoja.
Lisää ajankohtaisia

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ajankohtaiset

Kenelle ARA-Asumisen Raivaaja -tunnustus?

15.8.2018
Tunnustuksella ARA kannustaa toimijoita kehittämään olemassa olevaa ARA-asuntokantaa ja asunto-oloja kokonaisvaltaisesti, pitkäjänteisesti ja innovatiivisesti. Ilmoittaudu kisaan mukaan tai ilmianna mielestäsi tunnustuksen ansaitseva taho!
Lisää ajankohtaisia

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Järvien vedenpinnat alhaisia, jokien virtaamat pieniä (16.8.)
Pohjaveden pinnat laskevät edelleen (13.8.) Lue lisää

Järven pintalämpötila

Järven pintalämpötila

Järven pintalämpötila

Vesitilannekatsaus

Espoon Kaitalampi
Vesitilanne heinäkuun lopussa 2018: Pinta- ja pohjavedet alhaalla, järvivedet lämpimiä 1.8.2018
Heinäkuun lämpimien säiden ja monin paikoin vähäisten sateiden vuoksi sekä pinta- että pohjavedet ovat laskeneet matalalle etenkin maan lounais- ja länsiosassa. Hellejakso nosti myös järvivesien lämpötilat harvinaisen korkeiksi, esimerkiksi Jaakon päivän ennätyksiä rikottiin noin puolella havaintopaikoista.
Lue lisää
Kuukausittaiset vesitilannekatsaukset

Suomen Luonnon päivä

Suomen luonnon päivän liputus Haltiassa

Juhlitaan Suomen luonnon päivää 25.8.

Elokuun viimeisenä lauantaina juhlitaan luontoamme ympäri Suomea niin lukuisissa järjestetyissä tapahtumassa kuin perhe- ja kaveripiirissä. Koko Suomen tapahtumavinkit löydät Luonnon päivän verkkosivuilta. Liputa Suomen luonnolle ja lähde liikkeelle luontoon.

#arkimaisema - valokuvakampanja

Arkimaisema banneri

Arkimaisema-valokuvakampanja haastaa katsomaan omaa lähiympäristöä uusin silmin. Millainen on sinun arkimaisemasi? Osallistu kampanjaan! Lisää 

Julkaisuja

PolicyBrief 1 2018 kuva Marianna Korpi/SYKE

Maapallolle mahtuva tulevaisuus

Maapallon rajallisuuden kunnioittaminen on ihmiskunnan hyvinvoinnin edellytys. Kiertotalous, vähähiilisyys ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen vievät yhteiskuntaa kestävään suuntaan. Lue lisää

Ympäristön tila Suomessa

Ympäristötila 4, kuva Marianna Korpi SYKE.

Ympäristön tila Suomessa -tietopaketeista neljäs käsittelee ilmastonmuutosta ja mustaa hiiltä. Tietopakettiin kuuluva ilmastonmuutosta käsittelevä ympäristön tila -katsaus julkaistiin kesäkuussa.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
ELY-keskusten ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.