Hyppää pääsisältöön

CITES ja kasvit

Lukuisat kasvilajit ovat uhanalaistuneet niillä käytävän kansainvälisen kaupan seurauksena. CITES-sopimuksella säännellään uhanalaisten lajien kauppaa sekä tuontia ja vientiä toimintaan vaadittavin luvin ja todistuksin.
Kuva
Kukkivia Astrophytum ornatum-kaktuksia, kaktukset kuuluvat CITES-lajieihin.
© Hanne Rajanen

CITES-lupia vaaditaan CITES-liitteissä lueteltujen elävien ja kuolleiden kasvien ja eläinten, niiden osien ja niistä valmistettujen tai niitä sisältävien tuotteiden kauppaan. Suomessa sopimus on toimeenpantu EU-lainsäädännöllä, joka sääntelee uhanalaisten eläinten ja kasvien tuontia ja vientiä EU:n ulkorajojen yli.

Sääntely koskee myös ei-kaupallisiin tarkoituksiin tuotavia tai vietäviä kasveja ja kasviperäisiä tuotteita, myös yksityishenkilön mukanaan kuljettamia eksoottisia kasveja.

Useat eksoottiset kasvit ovat luvanvaraisia

CITES-sopimukseen kuuluvien CITES-yksilöiden eli yksittäisten kasvilajien ja CITES-kasvilajia sisältävien tuotteiden ja esineiden kauppa on hyvin monimuotoista. CITES-yksilöitä ovat mm. orkideat, kaktukset, eksoottisiset puulajit, matkamuistot, soittimet, lääkeaineet ja kosmetiikka. Myös osa kotimaisista kasveista, kuten kotimaiset kämmekkämme ja ruusujuuri kuuluvat sääntelyn piiriin.

Esimerkkejä CITES-sääntelyn piiriin kuuluvista kasviryhmistä- ja suvuista

Alla mainittujen ryhmien lisäksi CITES-sääntely koskee esimerkiksi useita puulajeja. Tietyn kasvin kuulumisen CITES-liitteisiin voit selvittää esimerkiksi Species+-lajihakupalvelusta.

Kaktukset ja CITES

Kaktusten (Cactaceae) suosio mm. huonekasveina on johtanut usean luonnonvaraisen kaktuspopulaation vaarantumiseen liiallisen keräilyn takia. Tämän takia kaikki kaktuslajit on otettu luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa sääntelevän CITES-sopimuksen piiriin ja sen myötä EU:n CITES-asetuksiin. Poikkeuksena ovat Pereskia-Pereskiopsis- ja Quiabentia- sukuihin kuuluvat lajit ja tietyt keinotekoisesti lisätyt risteymät ja lajikkeet.

Luvanvaraisten kaktusten luettelo

EU-lainsäädännön piiriin kuuluvat kaktukset on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa tieteellisten nimien mukaan.

EU:n CITES-asetusten alaisten kaktuslajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätevät samat määräykset (muutamin alla esitellyin B-liitteen kaktuksia koskevin poikkeuksin) kuin kaikkiin näiden asetusten alaisiin kasvilajeihin. 

Kaktuksia koskevat poikkeukset

B-liitteen kaktusten seuraavat osat eivät kuulu CITES-sääntelyn piiriin:

  1. siemenet ja siitepöly (lukuun ottamatta Meksikosta vietyjen kaktusten siemeniä, jotka vaativat CITES-luvat);
  2. kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevat in vitro solukko- tai taimiviljelmät, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;
  3. keinotekoisesti lisättyjen kasvien leikkokukat;
  4. viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista saadut hedelmät, niiden osat ja johdannaiset; sekä
  5. runkojen osat ja niistä saadut tuotteet, jotka on saatu Opuntia-suvun Opuntia-alasuvun ja Selenicereus-suvun viljellyistä tai keinotekoisesti lisätyistä kasveista.

Säännöksiä ei myöskään sovelleta seuraavien risteymien ja/tai lajikkeiden keinotekoisesti lisättyihin yksilöihin:

  1. Hatiora graeseri, Schlumbergera buckleyi, Schlumbergera russelliana Schlumbergera truncata, Schlumbergera orssichiana Schlumbergera truncata, Schlumbergera opuntioides Schlumbergera truncata, Schlumbergera truncata (lajikkeet)
  2. Cactaceae spp. lajien klorofyllittömät värimutaatiot, jotka on vartettu seuraaviin perusrunkoihin: Harrisia ”Jusbertii”, Hylocereus trigonus tai Hylocereus undatus
  3. Opuntia microdasys (lajikkeet).

Yllä mainittuja voi siis ilman CITES-asiakirjoja tuoda ja viedä EU:n ulkorajojen yli eikä niiden EU:n sisäinen kauppa ole rajoitettua. Kasvinterveystodistus ja Ruokaviraston kasvintarkastus vaaditaan kuitenkin aina elävien kasvien EU:n ulkorajat ylittävässä tuonnissa ja viennissä.

Lisäksi ilman CITES-lupia saa henkilökohtaisissa matkatavaroissa tuoda enintään kolme kaktuskasveista (Cactaceae spp.) valmistettua sadekeppiä henkilöä kohti.

Orkideat ja CITES
Kuva
Paphiopedilum-orkidea kuuluu luonnosta kerättynä CITES-lajeihin.

Orkideoiden eli kämmekkäkasvien (Orchidaceae) kerääminen koristekasveiksi ja lääkeaine- sekä kosmetiikkakäyttöön on johtanut lukuisten luonnonvaraisten orkideapopulaatioiden vaarantumiseen. Tämän takia kaikki orkidealajit on lueteltu uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien kansainvälistä kauppaa sääntelevän CITES-yleissopimuksen piiriin ja siten EU:n CITES-asetuksiin.

EU-lainsäädännön piiriin kuuluvat orkideat on lueteltu komission lajiliiteasetuksessa tieteellisten nimien mukaan. Kaikki sopimuksessa luetellut orkideat kuuluvat asetuksen liitteisiin A tai B.

EU:n CITES-asetusten alaisten orkidealajien, niiden osien ja johdannaisten kauppaan, tuontiin ja vientiin pätee sama sääntely (muutamin alla esitellyin poikkeuksin) kuin kaikkiin CITES-sopimuksen alaisiin kasvilajeihin. 

Orkideat, joita ei voi tuoda EU:n alueelle

EU:n komission tuontikieltoasetuksessa on lueteltu myös ne orkideat, joiden tuonti EU-maihin on kielletty.

A-liitteen orkideoita koskevat poikkeukset

EU-lajiliiteasetuksen liitteen A, luonnosta otetulla, orkideoilla ei saa käydä kauppaa EU:ssa.

CITES-sääntely ei koske A-liitteen keinotekoisesti lisättyjen orkideoiden kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevia in vitro taimi- ja kudosviljelmiä, joita kuljetetaan steriileissä astioissa.

B-liitteen orkideoita koskevat poikkeukset

Orkideoiden tuonti- ja vientirajoitukset eivät koske liitteeseen B sisältyvien orkidealajien

  • a) siemeniä (ml. siitepölymyhkyt) ja siitepölyä,
  • b) kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa olevia in vitro solukko- ja taimiviljelmiä, joita kuljetetaan steriileissä astioissa,
  • c) keinotekoisesti lisättyjen kasvien leikkokukkia ja
  • d) Vanilla-suvun keinotekoisesti lisätyistä kasveista saatuja hedelmiä ja niiden osia ja johdannaisia.

Sukujen Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis ja Vanda keinotekoisesti lisätyt risteymät eivät vaadi CITES-lupia, jos seuraavat a ja b kohdassa esitetyt edellytykset täyttyvät:

  • a) yksilöt voidaan helposti tunnistaa keinotekoisesti lisätyiksi eikä niissä näy merkkejä, joita voisi esiintyä luonnosta otetuilla kasveilla, kuten keräämisestä johtuvia vaurioita tai voimakasta kuivumista, epäsäännöllistä kasvua sekä vaihtelevaa kokoa ja muotoa tietyn taksonin ja lähetyksen sisällä, leväkasvustoa tai muita lehtien pinnalla olevia eliöitä tai hyönteisten tai muiden tuholaisten aiheuttamia vioittumia; ja
  • b) i) kun yksilöt lähetetään muutoin kuin kukkivana, ne toimitetaan lähetyksinä, jotka koostuvat vähintään 20 saman risteymän kasvia sisältävistä pakkauksista (kuten pahvipakkaukset, laatikot, sälelaatikot tai konttien (CC Containers) yksittäiset hyllyt); kussakin pakkauksessa olevien kasvien on oltava pitkälti yhdenmukaisia ja terveitä; ja lähetyksen mukana on oltava asiakirjat, kuten lasku, joista käy selkeästi ilmi kunkin risteymän kasvien määrä; tai
  • b) ii) kun yksilöt lähetetään kukkivana eli kussakin yksilössä on vähintään yksi täysin auennut kukka, lähetyksessä oleville yksilöille ei ole vähimmäismäärää, mutta yksilöiden on oltava ammattimaisesti käsitelty kaupallista vähittäismyyntiä varten eli niissä on oltava painetut merkinnät tai niiden on oltava pakattu painettuihin pakkauksiin, joista käy ilmi risteymän nimi ja valtio, jossa lopullinen käsittely on tehty. Merkintöjen tulisi olla helposti näkyvissä, jotta tarkistukset voidaan suorittaa helposti. 

Kasveihin, jotka eivät selkeästi kuulu poikkeuksen piiriin, on liitettävä asianmukaiset CITES-asiakirjat. Lisäksi jos lähtömaa on myöntänyt lähetykselle CITES-vientiluvan, lähtökohta on, että lähetys vaatii myös CITES-tuontiluvan.

Kotimaisia kämmeköitä koskevat poikkeukset

Suomessa rauhoitettujen kämmeköiden eli orkideoiden ja niiden osien (ml. siemenet) poimiminen ja kerääminen on kielletty. 

Orkideoiden tuonnille vaadittavat terveystodistukset

Orkideoiden tuonti Suomeen EU:n ulkopuolelta vaatii aina kasvinterveystodistuksen ja kasvintarkastuksen myös silloin kun lähetys on vapautettu CITES-luvista. Lisätietoja, ohjeet ja kasvien terveysmääräykset löydät Ruokaviraston sivuilta.

Ruusujuuri ja CITES
Kuva
Rhodiola rosea vuorilla Japanissa.
CC BY-SA 4.0 © Alpsdake

Ruusujuuri, Rhodiola spp., on maksaruohoihin kuuluva kasvi, jota esiintyy luontaisesti vuoristoisilla seuduilla sekä Pohjoisilla alueilla, myös Pohjois-Suomessa. Lajia viljellään jonkin verran koriste- ja lääkekasvina.

Koko Rhodiola-suku kuuluu nykyisin CITES II- ja EU B-lajilistoille, joten ruusujuuren tai sen osien ja johdannaisten kaupallinen hyödyntäminen vaatii EU-rajojen ylittyessä vienti- ja tuontiluvat. Siemenille ja siitepölylle tai pakatuille vähittäismyyntiin tarkoitetuille valmiille tuotteille  ei vaadita CITES-lupia. 

EU:n sisällä ruusujuurelle tai ruusujuurituotteille ei vaadita CITES-lupia, mutta myyjän tulee pystyä osoittamaan ruusujuuren laillinen alkuperä.

CITES-puulajit

Taulukossa on esitetty CITES-liitteissä olevat puulajit sekä niihin liittyvät huomautukset. Taulukko ei aina välttämättä ole ajan tasalla, joten varmistathan epäselvissä tapauksissa ajankohtaisen tiedon esimerkiksi Species+-lajihakupalvelusta.

Lisää tietoa puulajien CITES-sääntelystä.

Luvat vaaditaan myös Suomessa ja EU:ssa

EU-lainsäädäntö sääntelee myös jäsenmaiden välistä ja niiden sisällä käytävää kauppaa. Sääntely koskee siis myös Suomen sisäistä kaupallista toimintaa. Käytännön tasolla sääntely tapahtuu Suomen ympäristökeskuksen (Syke) myöntämien lupien sekä todistusten avulla.

Kasvien ja kasvituotteiden tuonti ja vienti

Tuontikiellossa olevat lajit

Tiettyjä CITES-kasvilajeja ei saa tuoda EU-alueelle lainkaan. Nämä lajit on lueteltu tuontikieltoasetuksessa

Komission tuontikieltoasetus (EU) 2023/2770 (eur-lex.europa.eu)

Rekisteröidyt taimitarhat

Rekisteröity taimitarha, jolla on CITES-sihteeristön myöntämä lupa, voi poikkeuksellisesti myöntää vientilupia sihteeristön hyväksymille lajeille. Rekisteröityjen taimitarhojen luetteloa ylläpitää CITES-sihteeristö.

Register of operations that artificially propagate specimens (englanniksi, cites.org)

Muista tarkistaa myös muu lainsäädäntö

EU:n sisällä ja ulkorajojen yli liikuttaessa on EU:n CITES-säädösten lisäksi noudatettava kunkin maan kansallista lainsäädäntöä. Maiden CITES-sääntelystä ja muusta lainsäädännöstä saa lisää tietoa ottamalla yhteyttä kansallisiin CITES-viranomaisiin.

Ruokaviraston kasvintarkastus ja luvat

Varmista aina Ruokaviraston kasvintarkastuksesta, mitä tarkastuksia ja lupia tai todistuksia vaaditaan, kun tuot tai viet kasveja.  

Julkaisija

Suomen ympäristökeskus (Syke)